Boris Johnson visszatérne, de vajon van-e erre esélye?

A volt miniszterelnök esélyt lát a visszatérésre, miután Liz Truss az Egyesült Királyság történetének legrövidebb ideig hivatalban lévő vezetőjeként távozik a Downing Streetről – írja a Telegraph.

Boris Johnson volt miniszterelnök várhatóan megkísérli a politikai visszatérést.

Johnsonnak és a vezetői posztra pályázó többi jelöltnek azonban hétfőig 100 képviselői támogatót kell találnia, ha azt remélik, hogy bejutnak a végső szavazáson a gyors vezetői versenybe.

Sir Graham Brady, az 1922-es bizottság elnöke csütörtökön jelentette be a folyamatot, és azt mondta, hogy a magas küszöb segít felgyorsítani a Truss leváltásáért folyó versenyt.

Johnson a Karib-tengeren nyaralt, amikor Truss lemondott, de a The Timesnak elmondta, hogy szerinte „nemzeti érdek”, hogy újra induljon.

A szabályozás azonban azt jelenti, hogy legfeljebb három 10-es számú jelölt vehet részt a versenyben.

Liz Truss’s 45 days as UK prime minister – BBC News

UK Prime Minister Liz Truss has announced she will step down after 45 days in office. She will become the shortest-serving prime minister in UK history. In a brief speech outside Downing Street, Ms Truss said: „I recognise that I cannot deliver the mandate on which I was elected by the Conservative Party.”

Sir Graham a Westminsterben újságíróknak nyilatkozva bejelentette, hogy a tagok jövő péntekig, a verseny lezárásáig szavazhatnak a két utolsó jelölt között.

A tory képviselők szerint kevés jele van annak, hogy egységes jelölt alakulna ki, és úgy tűnik, hogy a lehetséges utódok táborában nincs „nagyon magas szintű szervezettség”.

Nincsenek olyan szabályok, amelyek megakadályoznák Johnson urat abban, hogy vezetői kampányt indítson.

A tagok bevonásáról szóló döntés lendületet ad neki, mivel továbbra is rendkívül népszerű az alapszervezetek körében, de nem az őt leváltó képviselők körében.

A párton belüli ellenállás jeleként az egyik vezető tory képviselő „fantáziálásnak” nevezte a visszatérésének ötletét.

Az elmúlt napokban több magas rangú képviselő is azt mondta, hogy a párton belül nyíltan tárgyalnak a volt miniszterelnök visszatéréséről.

Paul Bristow, Peterborough képviselője azt mondta, hogy választói „vissza akarják hozni Borist”, és hozzátette: „Megbízást kapott a képviselőktől és az országtól”.

Egy másik hátsó padsorokban ülő képviselő azt mondta, úgy vélik, hogy Boris valóban szeretne egy második esélyt a vezetői posztra, de csak akkor térne vissza, ha a párt visszakérné.

„Boris bemehet a terembe, és azt mondhatja, hogy kinek van megbízatása a néptől? Csak nekem. Azt akarja, hogy egy tanács azt mondja, hogy ‘kérem, jöjjön vissza, Isten óvja Boriszt'”.

Egy másik vezető tory képviselő hozzátette: „Boris újra és újra bizonyította magát, és azt hiszem, nem szabad elfelejteni, hogy kitől fél a Munkáspárt a legjobban?

Rishi Sunak, a volt kancellár, aki Truss mögött a második helyen végzett, és Penny Mordaunt, az alsóház vezetője számít a két befutónak.

A legfrissebb esélylatolgatások szerint Johnson jelenleg Sunak és Mordaunt mögött áll.

Grant Shapps, az új belügyminiszter és Suella Braverman, aki szerdán távozott ebből a posztból, szintén erősen esélyes a jelöltségre.

Eközben Jeremy Hunt lett az első komoly vezetőjelölt, aki csütörtökön kizárta magát.

Nem lesz automatikus általános választás, amikor kinevezik az új miniszterelnököt. Ez azt jelenti, hogy a következőre akár 2025 januárjában is sor kerülhet.

Általános választásokat akkor lehet kiírni, ha a miniszterelnök azt kéri, hogy a király oszlassa fel a kormányt.

A Munkáspárt sem kényszeríthet ki általános választást. Azonban parlamenti bizalmatlansági indítványt nyújthat be a kormány ellen. Ha ezt elfogadják, a legvalószínűbb eredmény az, hogy választásokat kell kiírni.

Fotó: EPA/SERGEY DOLZHENKO

Lemondott az angol miniszterelnök

Liz Truss lemondott a kormányzó Konzervatív Párt vezetői posztjáról; a lépés miniszterelnöki tisztségének megszűnését is jelenti.