Véletlenül a náci himnuszt játszatta a Jobbikos polgármester Jászberényben

„Náci dallal köszöntötték a német vendégeket a városházán” – osztotta meg a hírt Facebook-oldalán szerdán Gedei József, DK-s önkormányzati képviselő — számol be a Mandiner.

A város nemrég került be a hírekbe, hiszen a minap a DK kezdeményezésére feloszlatta magát a jobbikos vezetésű képviselőtestület. Éppen ezért eleinte nem lehetett tudni, hogy egy ellenzéki belháborúról szól-e a fenti hír, azonban szerda délután Budai Lóránt jobbikos polgármester is elismerte: valóban megtörtént a „kellemetlen malőr”.

De hogyan kerül a német díszvendég Jászberénybe?

Andreas Michalowski a németországi Vechta polgármestereként egy delegációval érkezett a városba, ahol Budai Lóránt jobbikos polgármester és Balogh Béla MSZP-s alpolgármester egy ünnepség keretében Jászberény Város Tiszteletbeli Polgára kitüntető díjjal ismerték el a a testvérvárosi kapcsolatokért végzett önzetlen munkáját.

Gedei József posztjából kiderül, hogy először a műsorvezető köszöntötte a megjelenteket, majd arra szólított fel, hogy énekeljék el a két ország nemzeti himnuszát.

A magyar eléneklése után azonban nem a hivatalos német himnusz szövege csendült fel, hanem a „Deutschland, Deutschland über alles” (Németország mind felett), az eredeti himnusz első versszaka, ami a nácik bukásáig volt a Német Birodalom himnusza.

A képviselő hozzátette, a vendégküldöttség egyik tagja ekkor előrement és határozott kézmozdulattal jelezte, fejezzék be a lejátszást.

„Természetesen, mindez véletlen volt, és elnézést kértem. Azt gondolom, az este már olyan mederben folytatódott, mely a barátságunk megerősítését szolgálta”

– nyilatkozta Budai Lóránt, Gedei szerint azonban „ez egy nagyon komoly városdiplomáciai hiba”.

A polgármester mindenesetre a hírportálnak hozzátette, hogy megtalálták a felelőst, az esetet nem hagyták következmények nélkül.

Jelentős bővülésre készül a Milton Friedman Egyetem

A JTA írásából kiderül, hogy ennek nem mindenki örül.