Ganz feltételekkel ugyan, de csatlakozna Netanjahuhoz

Két héttel azelőtt, hogy az izraeliek alig több mint három és fél év alatt ötödször járulnak az urnákhoz, Benny Ganz védelmi miniszter kedden kijelentette, hogy hajlandó koalícióra lépni Benjamin Netanjahu ellenzéki vezetővel, de csak bizonyos feltételek mellett.

A Kol Berámá rádióval kedd reggel beszélgetve Ganz azt mondta, hogy hajlandó lenne olyan koalícióban részt venni, amelyben Netanjahu is benne van – mindaddig, amíg Netanjahu nem tölti be sem a miniszterelnöki, sem más miniszteri tisztséget a kormányban.

„Nem fogok Netanjahu alatt vagy vele együtt ülni a kormányban” – idézi Ganzot az Arutz7, ugyanakkor hozzátette, hogy hajlandó lenne olyan koalícióban szolgálni, amelyben Netanjahu parlamenti képviselőként szerepel,”tehát nem lenne benne a kormányban”.

Ganz hozzátette, hogy nem fogadna el olyan kormányt, amely a Hadas-Táál pártra – korábban Arab Közös Lista – vagy a Vallásos Cionista Pártra támaszkodik.

„Nem lehet olyan koalíció, amely a Közös Listára támaszkodik, de nem támaszkodhat Ben-Gvirre és Szmotricsra sem a spektrum másik végén. Ezért remélem, hogy létre tudunk hozni egy egységkormányt”.

A haredi képviselők kritikájára reagálva Ganz azt mondta, hogy mindazonáltal optimista abban, hogy a haredi frakciókat be lehet vonni egy új egységkormányba a november 1-jei választások után.

„Tisztában vagyok a haredi képviselők velem kapcsolatos megjegyzéseivel, de remélem, hogy a választások után megértik, hogy a legjobb lehetőség számukra egy széles körű egységkormány”.

„Netanjahu maga mondta, hogy ha van egy miniszterelnök, aki nyakig benne van egy perben, akkor joggal feltételezhető, hogy nem fogja az állami érdekeket minden más elé helyezni” – folytatta Ganz, utalva Netanjahu Ehud Olmert akkori miniszterelnökkel kapcsolatos megjegyzéseire.

„Remélem, hogy a jogi eljárás Netanjahu javára fog végződni, de szerintem addig nem alakíthat kormányt, amíg vád alatt van”.

Izraeli választási kilátások: Vagy újabb patthelyzet vagy Netanjahu győzelme

Megosztottak a közvélemény-kutatások a kicsit több, mint két hét múlva esedékes választásokkal kapcsolatban. Lapid Libanonnan való megállapodása inkább árt, mint használ pártjának.