Joe Biden tévesen azt mondta, hogy a fia „Irakban veszítette az életét”

Joe Biden szerdai coloradói beszédében tévesen egy olyan férfi apjának nevezte magát, aki „Irakban vesztette életét”.

A Vail város közelében tartott beszédében Biden nemzeti emlékműnek nyilvánította Camp Hale-t, azt a 436 négyzetkilométeres területet, ahol a 10. hegyi hadosztályt képezték ki a második világháború idején.

„Képzeljék el, őszintén mondom, egy olyan ember apjaként mondom ezt, aki elnyerte a Bronzcsillagot, és életét vesztette Irakban. Képzeljék el a bátorságot, a merészséget és a valódi áldozatot – a valódi áldozatot, amelyet mindannyian hoztak”

mondta az elnök.

Beau Biden, az elnök legidősebb fia 2008-2009 között valóban szolgált Irakban a delaware-i nemzeti gárda tagjaként, ahol szolgálatáért megkapta a Bronzcsillagot.

2015-ben bekövetkezett halála után Beau Biden posztumusz megkapta a Delaware Conspicuous Service Crossot, amelyet „hősiességért, érdemi szolgálatért és kiemelkedő teljesítményért” adományoznak.

Beau Biden azonban 2015. május 30-án nem Irakban, hanem a marylandi Bethesdában található Walter Reed Nemzeti Katonai Egészségügyi Központban halt meg agydaganatban.

Az akkori alelnök fia, aki Delaware államügyészeként is szolgált, 46 éves volt, amikor meghalt.

2016-ban Joe Biden felvetette, hogy Beau Biden rákja összefüggésben lehetett azzal, hogy

az iraki katonai szolgálata során mérgező égetőgödrök közelében szolgált, és a coloradói megjegyzése erre utalhatott.

Szorul a hurok: Az FBI-nak hála, hamarosan megpecsételődhet Hunter Biden sorsa

Ez most nem jött jól a demokratáknak.

A The New York Times szerint Biden egy kongresszusi beszédében korábban azt mondta, hogy „megdöbbent”, miután elolvasta a fia haláláról szóló fejezetet Joseph Hickman The Burn Pits: The Poisoning of America’s Soldiers című könyvében.

A leendő elnök állítólag azt mondta:

„Amíg élek, én leszek a legnagyobb nyűg a nyakatokban, amíg ki nem derítjük, mi van ezekkel az égetőgödrökkel”.

Az amerikai hadsereg Irakban és Afganisztánban használt égetőgödröket, ahol a hulladékot egymásra halmozták, majd elégették. Az elégetett anyagok között műanyag, gumi és akkumulátorok is voltak, amelyek mérgező füstöt termelhettek.

A Védelmi Minisztérium szerint közel 3,5 millió amerikai katona lehetett kitéve a gödrökből származó veszélyes mennyiségű mérgező anyagoknak.

Márciusban Biden az Unió helyzetéről szóló éves beszédének részeként szintén beszélt az égetőgödrökről.

A Veteránügyi Minisztérium jelenleg vizsgálja az égetőgödrök és számos egészségügyi állapot, köztük a rák közötti lehetséges összefüggéseket.

Idén augusztusban, kétpárti támogatással írták alá a Honoring Our Promise to Address Comprehensive Toxics (PACT) Act of 2022 törvényt, amely növeli az égetőgödrök áldozatainak nyújtott orvosi segítséget.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Saját lányai jöttek rá, hogy Biden fiának viszonya volt a bátyja özvegyével

A sokkoló felfedezés részletei Hunter volt feleségének új könyvéből derültek ki.