Kína titokzatos új harckocsit fejleszt

Vasárnap a kínai nézők láthatták a Népi Felszabadító Hadsereg legújabb készülő harckocsiját – számolt be a 1945. 

A South China Morning Post keddi jelentése szerint a negyedik generációs jármű a következő egy-két évben állhat szolgálatba. A hírportál idézte Song Zhongping elemzőt és volt katonai kiképzőt, aki szerint „Kína legfejlettebb harckocsijának fejlesztése majdnem befejeződött”.

A pontos modellt nem erősítették meg, de Kína legfejlettebb harckocsija a Type 99A, egy olyan modell továbbfejlesztett változata, amely először 2001-ben állt szolgálatba.

Az elmúlt két évtizedben mintegy 1200 Type 99/Type 99A-t gyártottak. E harckocsik közül sokat tavaly a nyugat-kínai Karakorum-hegység mentén fekvő határvidéken vetettek be, ahol elrettentésül szolgáltak Peking és India szembenállása során.

A negyedik generációs harckocsi előrehaladásáról nem közöltek részleteket azóta, hogy 2016-ban először nyilvánosságra hozták a fejlesztését. Bár a mérete nem ismert, de úgy vélik, hogy kisebb lesz, mint a Type 99.

Song szerint az új harckocsi vélhetően nagyobb mobilitással, jobb páncélvédelemmel és erős csapásmérő képességekkel rendelkezik majd.

A hírek szerint a harckocsi mindössze két fős legénységgel is működhetne, a Type 99/99A három fős személyzet helyett.

Ez azt jelentené, hogy a legénység egyik tagja a vezető, míg a másik a parancsnoki és lövészi feladatokat látná el.

A South China Morning Post azt is megjegyezte, hogy a kínai harckocsiról szóló hírek egybeesnek a General Dynamics Land Systems bejelentésével, miszerint egy következő generációs Abrams harckocsit fejleszt, amely hibrid hagyományos-elektromos meghajtási rendszert fog használni. Egy ilyen rendszer lehetővé tenné az üzemanyag-fogyasztás 50%-os csökkentését, de kisebb zajkibocsátást is eredményezne.

Tényleg mindent megváltoztat az új hiperszonikus rakéta fegyverkezési verseny?

Az USA az elrettentésre támaszkodik, hogy megakadályozza az Oroszország vagy Kína által indított nukleáris csapásokat. A hiperszonikus rakéták megjelenése sem változtat ezen.