Az EJEB szerint joga van egy nőnek félmeztelenül tüntetni egy templomban

Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) kedden elmarasztalta Franciaországot, amiért egy francia bíróság 2013-ban egy hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a Femen nemzetközi feminista civil szervezet egyik volt aktivistáját egy templomban elkövetett szeméremsértésért.

Eloise Bouton a párizsi Madeleine-templomban fedetlen felsőtesttel és testét jelszavakkal borítva mutatkozott az oltár előtt.

„Az aktivista egy performansz keretében, állati belsőségeket felhasználva abortuszt imitált, ezzel ellenezve a katolikus egyház álláspontját a terhességmegszakítással kapcsolatban”

– emlékeztetett a strasbourgi bíróság. „Műsorát” az egyházi szertartáson kívül adta elő, a templom plébánosa távozásra szólította fel. A történteket a média is közvetítette tucatnyi újságíró jelentétében.

A plébános feljelentést tett, és ennek következtében a nőt egy hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, amit magasabb fokon is megerősítettek.

Ítéletében az EJEB emlékeztetett: a politikai vitához kapcsolódóan kiszabott börtönbüntetés csak kivételes körülmények, gyűlöletbeszéd vagy erőszakra való felbujtás esetében egyeztethető össze a véleménynyilvánítás szabadságával.

„A jelen esetben a felperes cselekedetének – amelynél nem állapítottak meg sértő vagy gyűlöletkeltő magatartást – egyetlen célja az volt, hogy hozzájáruljon a nők jogairól szóló nyilvános vitához” – ítélték meg a bíróság.

Megjegyezték továbbá, hogy „a francia igazságszolgáltatás csak azt vizsgálta, hogy az aktivista egy kegyeleti helyen meztelen felsőtesttel mutatkozott, és figyelmen kívül hagyta a performansz mögöttes üzenetét és azt, hogy a Femen-aktivisták mivel magyarázzák mezítelen tiltakozásukat”.

Az EJEB arra a következtetésre jutott, hogy a francia bíróságok „nem mérlegelték megfelelően a szóban forgó érdekeket”, és a panaszos véleménynyilvánítási szabadságába való beavatkozás – amely ez esetben a rá kiszabott felfüggesztett börtönbüntetést jelenti – „nem szükséges egy demokratikus társadalomban”.

A francia államnak 9800 eurót kell fizetnie a felperesnek az őt ért erkölcsi károkért.

Fotó: Madeline-templom, Párizs

„A progresszívek össze fognak omlani” — francia jogász a Neokohnnak

Grégor Puppinck lapunknak beszélt arról, hogy miben különböznek a klasszikus emberi jogok, a megsokasodott „új emberi jogoktól”, hogy mit gondol a kóser vágás elleni luxembourgi döntésről, és hogy mit gondol a szlogenről „az én testem, az én döntésem”. Hajdú Tímea interjúja.