Lapid: Nem nyugszunk, míg el nem kapják a támadókat és azokat, akik küldték őket

Jair Lapid izraeli ügyvivő miniszterelnök ma délután biztonsági értékelést tartott a kelet-jeruzsálemi események nyomán, és folytatta a vasárnap este beköszöntő, az őszi ünnepkört lezáró örömünnepre való felkészülést — jelenti az Arutz7 hírportál.

Lapid részletes biztonsági és hírszerzési tájékoztatást kapott a biztonsági erők jeruzsálemi és országszerte folytatott tevékenységéről, valamint a nyugalom megteremtésére irányuló erőfeszítésekről. A miniszterelnök elrendelte, hogy a rendőrség rövid távú megerősítésére irányuló két tervet is terjesszenek elő.

A miniszterelnök átfogó tájékoztatást kapott az országszerte esedékes eseményekről és felvonulásokról, amelyeken várhatóan több tízezer izraeli vesz részt, különös tekintettel Jeruzsálemre a szimchát tóra ünnepen.

Lapid jóváhagyta a biztonsági erők folyamatos bevetését a helyszínen, valamint a zavargások és erőszakos események esetén aktiválandó terveket. Tájékoztatást kapott a közelmúltbeli támadásokban részt vevő terroristák felkutatásáról is.

A politikus hangsúlyozta a palesztin arabok fokozott tájékoztatási erőfeszítéseinek fontosságát a terrorista tevékenység megállítása érdekében. Hangsúlyozta, hogy ébernek kell lenni, és nem szabad hagyni, hogy az „álhírek” félrevezessék a közvéleményt.

„A biztonsági erők az egész országban bevetésre kerültek, hogy az ünnepi rendezvények a megszokott módon zajlanak Jeruzsálemben és az egész országban. Eltökéltek vagyunk abban, hogy lehetővé tegyük az események szokásos módon történő lebonyolítását, miközben határozott és megalkuvást nem tűrő álláspontot képviselünk a terrorizmussal és az erőszakos zavargásokkal szemben. A biztonsági erők nem nyugszanak addig, amíg el nem kapják a terroristákat és azokat, akik küldték őket”

– mondta Lapid.

Izraeli választási kilátások: Vagy újabb patthelyzet vagy Netanjahu győzelme

Megosztottak a közvélemény-kutatások a kicsit több, mint két hét múlva esedékes választásokkal kapcsolatban. Lapid Libanonnan való megállapodása inkább árt, mint használ pártjának.