„Nem nyerhetünk” – orosz veteránok ellenzik Putyin ukrajnai háborúját

Az orosz hadseregben szolgált veteránok kritizálják a háború alakulását.

Miután alezredesi rangban nyugdíjba vonult az orosz légierőtől, Vitalij Votanovszkij politikai aktivizmusba kezdett a dél-oroszországi Krasznodar városában.

Most az ukrajnai invázió hangos ellenzője, és többször is őrizetbe vették, mert halott katonák sírjait fényképezte.

„Putyin saját kezűleg tette tönkre az ország katonai mozgósítási erőforrásait, és most ez az idióta az egész világgal háborúba keveredett”

– mondta Votanovszkij a The Moscow Timesnak.

„Olyan körülményeket teremtett, amelyekben nem tudunk győzni”.

Votanovszkij egyike annak a maroknyi katonai veteránnak, aki nyilvánosan kritizálta Oroszország Ukrajna elleni támadását és a mozgósítást. Votanovszkij és a hozzá hasonlók a háborús cenzúratörvények célpontjai lettek és a volt bajtársak haragjának célkeresztjébe kerültek.

„Mi [a veteránok] mindannyian beszélgetünk és megvitatjuk, hogy mi történik”

– mondta Nyikolaj Prokudin, az afganisztáni szovjet invázió 61 éves veteránja, aki szintén ellenzi az ukrajnai háborút.

„Vannak, akiknek a nézetei megegyeznek az enyémmel, mások kevésbé radikálisak… De a legtöbb embert megtéveszti a propaganda”

– mondta a The Moscow Timesnak.

Prokudin tavaly társszerzőként írt egy petíciót az ukrajnai „háború eszkalációja” ellen veterán társával, Szergej Guljajevvel, aki szovjet hírszerző tisztként szolgált Afganisztánban.

Bár a petíciót később sok veterán, aki eredetileg támogatta, nem írta alá, Guljajev nem vette le a nevét.

„Nem tudom, hogy mozgósítanak-e”

– mondta a The Moscow Timesnak.

„De biztosan nem megyek Ukrajna ellen harcolni. Jobb, ha börtönbe kerülök”.

Guljajev többek között azért érez ilyen erős ellenszenvet az ukrajnai háború iránt, mert egy ukrajnai szovjet katona megmentette az életét Afganisztánban. Ennek a férfinak a fia, aki az ukrán hadsereg katonája, 2014-ben halt meg az Oroszország által támogatott szakadárokkal vívott csatában.

„Egy katona, aki kimentett egy nagyon súlyos helyzetből egy afganisztáni úton. A fia meghalt a donyecki repülőtér védelmében… Az egyetlen fia”

– mondta Guljajev a The Moscow Timesnak.

Guljajev az afganisztáni háború veteránjainak 2016-os találkozóján értesült a tragédiáról, amelyet Fehéroroszországban tartottak.

„Érezni lehetett a hideget, és egyértelmű volt, hogy sok a neheztelés azzal szemben, amit Oroszország tett a Krím és a Donbász ügyében…

Rájöttem, hogy együtt ülünk, de az én országom megölte a fiát”

– mondta.

Több veteránt megbírságoltak, mert a márciusban elfogadott háborús cenzúratörvények ellen szólaltak fel, amelyeket széles körben a Kreml azon törekvésének részeként tartottak számon, hogy elhallgattassa az invázió kritikusait.

Az észak-oroszországi Vologda régió bírósága májusban elítélte a 64 éves Nyikolaj Szmisljajev nyugalmazott századost „az orosz hadsereg lejáratásáért”, amiért háborúellenes képeket tett közzé a VKontakte közösségi médiaplatformon.

Szmisljajevet ezt követően 30 000 rubel (496 dollár) bírság megfizetésére kötelezték.

Andrej Prikazcsikov nyugalmazott tisztet pedig júniusban hasonló bűncselekménnyel vádolta meg a közép-oroszországi Orenburg város bírósága.

Votanovszkij volt légierő-tisztet az invázió óta többször is őrizetbe vették.

Legutóbb e hónap elején állította meg a rendőrség, miközben új katonai sírokat filmezett a dél-oroszországi Tikhoretszk városában.

„Az ellenzéki politikában szerzett tapasztalataim azt mondják, hogy hazugságokon alapul minden az országunkban”

– mondta.

„A hazudozásnak véget kell vetni” – egy orosz tábornok beismerte a rögvalóságot

Andrej Kartapolov vezérezredes elismerte, hogy az orosz hadsereg szörnyű helyzettel néz szembe Ukrajnában.

A The Moscow Times által megkérdezett egykori katonatisztek különböző okokat említettek a háború ellenzésére: míg egyesek „igazságtalan” támadásnak nevezték azt egy kisebb szomszéd ellen, mások attól tartottak, hogy az mérhetetlen fájdalmat okozna Oroszországnak.

„Láttam azokat a romos házakat Groznijban”

– mondta Igor Knyazkov, Oroszország csecsenföldi háborújának veteránja és volt rendőr, akit júniusban a fegyveres erők „lejáratásáért” ítéltek el, mert a VKontakte közösségi hálózaton a profilképét egy „nemet a háborúra” feliratú fotóra cserélte.

„Figyelembe véve, hogy mi történik most Ukrajnában, és hogyan próbálnak területeket elfoglalni… a mi, az orosz nép pénzén… [egyértelmű, hogy] mi fogunk fizetni az őrült ötleteikért”

– mondta Knyazkov.

A volt katonák mind egyetértettek abban, hogy a korrupció és a magas rangú parancsnokok inkompetenciája miatt nem valószínű, hogy az ukrajnai harctéren sikerrel járnak.

„Sem Putyin, sem [Szergej] Sojgu [védelmi miniszter] egyetlen napot sem szolgált a hadseregben, így csak gyenge elképzelésük van fegyveres erőink és Ukrajna fegyveres erőinek állapotáról és képességeiről”

– mondta Guljajev.

Votanovszkij szerint az Anatolij Szerdjukov korábbi védelmi miniszter vezette katonai reformok „gyakorlatilag tönkretették” az orosz hadsereget, de az igazi első lépés Oroszország katonai erejének „tönkretételéhez” a kötelező katonai szolgálat időtartamának csökkentése volt 2007-ben.

„A modern hadviselés mindenekelőtt a technológia, a tudás és a készségek hadviselése. Egy év alatt nem lehet megtanítani egy sorkatonának semmilyen high-tech készséget”

– mondta Votanovszkij.

Guljajev számára az ukrajnai invázióval szembeni ellenállása azt eredményezte, hogy elveszítette szülővárosában, Szentpéterváron egy afgán veteránszervezet elnöki posztját.

A tagok fele ellenezte újraválasztását háborúellenes nézetei miatt.

„Azt mondtam nekik: Srácok, én nem megyek vele [Putyinnal] a csatába. Ő nem egy fehér csődörön lovagolva vezeti csapatainkat, hanem a Kremlben egy bunkerben vagy egy palotában ül a jachtjaival és a k*rváival”

– mondta.

Prokudin afganisztáni veterán társa szintén úgy véli, hogy a „bűnös” parancsokkal való szembeszegülés nem sérti a katonai becsületkódexet.

„Ők [az ukránok] a barátaim és bajtársaim, ezért mélységesen felháborít, ami történik”

– mondta Prokudin.

„Természetesen megvédem hazánkat az ukránoktól, a fehéroroszoktól, a türkménektől, a kazahoktól”

– tette hozzá.

„De csak akkor, ha megtámadnak minket”.

Ezt a cikket szerkesztőségünk az ünnep beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Oroszország 18. századi háborúja

Putyin bukására várni nem stratégia – írja Edward Luttwak, világszerte elismert katonai stratéga.