WP: Törés keletkezett Putyin belső körében az ukrajnai háború alakulása miatt

Az amerikai hírszerzés tájékoztatása szerint Putyin egyik bizalmasa türelmetlenségét fejezte ki Putyinnal szemben az ukrajnai háború kezelése miatt.

Egy amerikai hírszerzési tájékoztató szerint Putyin belső köre kezd töréseket mutatni: az orosz vezetőhöz közel álló egyik ember pedig türelmetlenségét fejezte ki az ukrajnai háború kezelésével kapcsolatban.

A The Washington Post is arról számolt be, hogy Joe Biden amerikai elnököt is tájékoztatták az orosz elnökhöz közeli belső kör egyik tagjának Putyinnal szembeni kritikáiról a napi hírszerzési eligazításon.

A belső körhöz tartozó személy arról beszélt, hogy meglátása szerint a háború rosszul irányított, és a katonai vezetők hibákat követtek el az invázió és az elhúzódó háború végrehajtása során.

A Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov a Postnak nyilatkozva elmondta, hogy voltak belső nézeteltérések, de elutasította azokat az állításokat, hogy Putyin belső köreiből bárki is megkérdőjelezte volna a vezetését.

„Vannak nézeteltérések ilyen pillanatokban. Egyesek szerint másképp kellene cselekednünk”

– mondta Peszkov.

„De ez mind a szokásos munkafolyamat része… Vannak munkaérvek: a gazdaságról, a katonai művelet vezetéséről. Vannak viták az oktatási rendszerről. Ez a szokásos munkafolyamat része, és nem a megosztottság jele”.

Oroszország 18. századi háborúja

Putyin bukására várni nem stratégia – írja Edward Luttwak, világszerte elismert katonai stratéga.