Kijev közel jár ahhoz, hogy visszavegye az ellenőrzést a Krím vízellátása felett

Az ukrán erők áttörést értek el az orosz csapatok ellen Ukrajna déli részén, egy kulcsfontosságú hely közelében, amely az egész Krím vízellátását veszélyezteti.

Az ukrán erők tovább nyomulnak dél felé Nova Kakhovka irányába, miután több települést visszafoglaltak.

Amellett, hogy Nova Kakhovka egy erőművel és egy gáttal is rendelkezik, a Krímbe friss vizet szállító Észak-Krími-csatorna fontos része is. Nyugati tisztviselők szerint Ukrajna számára a település ellenőrzésének átvétele jelentős fejlemény lenne a háborúban.

„Úgy vélem, az ukrán erők megpróbálják majd blokkolni az csatornát, ha sikerül ellenőrzésük alá vonniuk azt a területet”

– mondta Alla Hurska, a Jamestown Alapítvány elemzője a Newsweeknek.

Elmondta, hogy a csatorna szezonális, és márciustól novemberig folyik, amikor a műszaki problémák megelőzése érdekében leállítják átmenetileg.

„Ez valóban stratégiai jelentőségű. Azt mondanám, hogy képesek lesznek leállítani az áramlást”

– tette hozzá.

A csatorna 2014-ig a félsziget teljes vízbevitelének több mint 80 százalékát biztosította, amelynek nagy részét a mezőgazdaságban használták fel. Amióta Moszkva annektálta a Krímet, a félsziget vízellátása kizárólag a belső tartalékokra támaszkodik, de ezek elégtelennek bizonyultak.

„Az elmúlt nyolc évben a Krímre Oroszország más részeiről beáramló emberek, valamint katonai bázisok létesültek, ami további nyomást gyakorolt a vízfogyasztásra”

– magyarázta Hurska.

Ukrán ellentámadás Herszonnál. Térkép forrása: War Mapper.

Nova Kakhovka jelentős stratégiai értékkel bír Ukrajna azon törekvése szempontjából is, hogy visszaszerezze a Herszon régiót.

Igor Girkin egykori orosz szakadár parancsnok az herszoni ukrán előrenyomulásra reagálva elmondta, hogy az ukrán csapatok közelednek Beriszlav felé, ami után a következő célpont már Nova Kakhovka lenne.

Azt mondta, ha az ukrán erők át tudnak kelni a Dnyeper folyón, „Herszon megtartása kérdésessé válik”. Közben pedig egy amerikai katonai forrás a The Telegraphnak azt mondta, hogy a Krím visszafoglalása Ukrajna részéről „nagyon is reális lehetőség”.

Dionis Cenusa, a Kelet-európai Tanulmányok Központjának vendégkutatója szerint ugyanakkor „túl korai lenne megmondani, hogy a Herszonban történt előrenyomulás stratégiai jelentőségű vagy sem”.

„Ukrajna előnye, hogy ellentámadása több irányba halad, és arra kényszeríti az oroszokat, hogy taktikai döntéseket hozzanak arról, hogy mely kevésbé stratégiai fontosságú településeket adják fel”

– mondta a Newsweeknek.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Herszoni versenyfutás, Sár generális és a nukleáris tél víziója

Egy szűk időablak nyílt Ukrajna számára, hogy addig nyomuljon előre, amíg az őszi esők és a beérkező orosz erősítések megnem akadályozzák ebben.