Kissinger azt jósolja, hogy Kína kihátrál Oroszország mögül

Kissinger szerint Amerika felé minimális gesztus várható Kína részéről – írja a South China Morning Post.

Miután látta, hogy Kína „határok nélküli” partnersége Vlagyimir Putyin orosz elnökkel messze elmarad a várakozásoktól, a 20. pártkongresszus után a színpad készen áll arra, hogy Hszi Csin-ping elnök legalább szerényen az Egyesült Államok felé hajoljon – mondta Henry Kissinger volt amerikai külügyminiszter hétfőn.

„Hszi biankó csekket adott Putyinnak” – mondta Kissinger a New York-i Ázsia Társaságban.

„Bizonyára azt hitte, hogy az invázió sikeres lesz. Biztosan újra kell kalibrálnia magát”.

Az amerikai-kínai feszültségek lassú enyhülése már a jövő hónapban megkezdődhet a G 20-ak csoportjának indonéziai csúcstalálkozóján, amikor Hszi és Joe Biden amerikai elnök várhatóan találkozik.

Hszi szinte biztosan arra számított, hogy Putyin sikerrel jár majd Oroszország február 24-i ukrajnai inváziója után – egy olyan offenzíva, amely mély gyengeségeket tárt fel az orosz hadseregben -, és

el akarja kerülni, hogy a Kína elleni nyugati ellenállás fala úgy épüljön ki, mint Oroszországgal szemben, ami potenciálisan kérdéseket vetne fel otthon

– mondta Kissinger.

Kissinger azonban, aki az 1970-es években Richard Nixon és Gerald Ford elnököket kísérte Kínába, hozzátette, hogy Hszi félelmetes ellenfél, aki szilárdan hisz az erős kínai kommunista államban.

Azt mondta, hogy még ha enyhül is a feszültség, Kína valószínűleg nem fogja lassítani a hadsereg kiépítését.

A 99 éves Kissinger szerint az ellenségeskedés az Egyesült Államok és Kína, két alapvetően eltérő történelmű és világnézetű ország között pusztító lenne, különösen egy olyan korban, amikor a háborút egyre inkább a mesterséges intelligencia fogja vezérelni.

„Egy amerikai tábornok azt mondta nekem, hogy Kína meg fogja támadni Tajvant”

Tim Marshall, A földrajz fogságában szerzője interjút adott a Neokohnnak, melyben beszélt az orosz-ukrán konfliktusról, Iránról és a Kína-Tajvan feszültségről. Interjú.