Feszült a hangulat a szerbek és a horvátok között

Szerbia az orosz kivételével bármilyen kőolajat szállítathat magának Horvátországon keresztül, és ha európai perspektívára vágyik, akkor nem ülhet egyszerre két lovon – mondta Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök horvát újságíróknak csütörtökön Prágában, az Európai Politikai Közösség első találkozója előtt.

„Már többször elmondtam, hogy Szerbia ilyen körülmények között nem ülhet meg két lovat egy fenékkel, nem lehet az az ország, amely európai perspektíváról beszél, nagy előrelépésre számít, de mindeközben nem tart tiszteletben egyetlen, Oroszország elleni szankciót sem” – mondta a horvát kormányfő.

Szerb politikai vezetők az elmúlt napokban azzal vádolták Horvátországot, hogy azért lobbizik: Szerbia ne kapjon mentességet a Janaf horvát kőolajvezetéken keresztül történő további orosz olajimportra.

Az EU-tagállamok egyhangúlag megállapodtak az Oroszország elleni nyolcadik szankciós csomagról, amelyben egyebek között meghatározzák az orosz kőolaj maximális árát – írta a Hina horvát hírügynökség.

Hozzátették: az Európai Bizottság javasolta, hogy a nyugat-balkáni országok kapjanak ez alól felmentést, de olyan megállapodás született, hogy erre nincs szükség, mert szükségleteiket más forrásból is ki tudják elégíteni.

„Hagyjuk figyelmen kívül a korlátozást, hogy a Putyinnal kötött alku miatt Szerbiának továbbra is legyen olcsó orosz kőolaja, amely a horvát kikötőbe érkezik, és a Janaf szállítja Szerbiába?” – tette fel a kérdést Plenkovic, utalva Oroszország ukrajnai háborújára. – „Mik leszünk mi itt, valami hasznos hülyék?” – kérdezte a horvát kormányfő.

Fotó: EPA/ANTONIO BAT

Van az energiaválságnál egy mélyebb krízis, ami láthatatlan és nem szabályozható

„Ez egy olyan válság, amely összeköti a szegény Görögországot, a gazdag Németországot és Olaszországot” – figyelmeztet az Il Foglio olasz újságírója.