Biden: Magas a „nukleáris armageddon” kockázata

Joe Biden amerikai elnök szerint az 1962-es kubai rakétaválság óta a legmagasabb a nukleáris „armageddon” kockázata.

Biden szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök „nem viccelt”, amikor taktikai nukleáris fegyverek bevetéséről beszélt – írja a BBC.

Az Egyesült Államok „megpróbálja kitalálni”, hogy Putyin hogyan tudna kijutni a háborúból – tette hozzá.

Az USA és az EU korábban azt mondta, hogy Putyin nukleáris szablyacsattogását komolyan kell venni.

Jake Sullivan, az Egyesült Államok nemzetbiztonsági tanácsadója azonban a múlt héten azt mondta, hogy Moszkva nukleáris célzása ellenére az USA nem látta jelét annak, hogy Oroszország közvetlenül atomfegyver bevetésére készülne.

Amerikai tisztviselők hónapok óta figyelmeztetnek arra, hogy Oroszország tömegpusztító fegyverek bevetéséhez folyamodhat, ha a harctéren kudarcot vall.

Egy múlt pénteki beszédében az orosz vezető azt mondta, hogy az USA „precedenst” teremtett azzal, hogy a második világháború végén nukleáris fegyvereket vetett be Japán ellen – ez a megjegyzés nem maradt volna észrevétlen a nyugati kormányok részéről, mutat rá Oroszország-szerkesztőnk, Steve Rosenberg.

Putyin azzal is fenyegetőzött, hogy minden rendelkezésére álló eszközt bevet, hogy megvédje az orosz területet.

Biden elnök szerint az orosz vezető azért nem „nem viccelt”, amikor taktikai nukleáris, biológiai vagy vegyi fegyverek bevetéséről beszélt – „mert a hadserege, mondhatni, jelentősen alulteljesít”.

„A kubai rakétaválság óta először fordul elő, hogy közvetlen fenyegetésünk van a nukleáris fegyverek bevetésére, ha a dolgok valóban azon az úton haladnak tovább, amelyen eddig” – mondta Biden demokrata képviselőtársainak.

„Kennedy és a kubai rakétaválság óta nem szembesültünk az Armageddon kilátásával”.

Herszoni versenyfutás, Sár generális és a nukleáris tél víziója

Egy szűk időablak nyílt Ukrajna számára, hogy addig nyomuljon előre, amíg az őszi esők és a beérkező orosz erősítések megnem akadályozzák ebben.