A katari olajnak is súlyos ára van, nemcsak az orosznak

Az Arutz 7 olasz publicistája szerint az arab félsziget olajországai az iszlám iránti még nagyobb toleranciát kérik az olajért cserébe. 

„A gáz, mint szent háború. A gáz, mint a Nyugaton való bosszú új fantáziája. Ez Allah ajándéka”. A hódítás vágya” – így írja ironikusan Kamel Daoud, az ünnepelt algériai író a Le Point című francia hetilapban.

Giulio Meotti leírja, hogy Daoud ugyan ironizál, de a helyzet közel sem mulatságos. A cikket azzal kezdi, hogy Szaúd-Arábia (amely jelenleg az első mecset építését finanszírozza Kubában) volt az első állomása Olaf Scholz német kancellár nemrégiben tett körútjának, amely az Emirátusokat és Katart is érintette.

Szerinte ugyanis meg lesz az ára, hogy Európa az orosz gázt iszlám gázzal fogja helyettesíteni.

Mint írja Szaúd-Arábia és Katar mindig is szívesen nyújtott pénzügyi támogatást a muszlimoknak világszerte. Scholz kancellár katari látogatása során méltatta az emírséget: „Az elmúlt években Katar megbízható támogatást nyújtott nekünk a kritikus pillanatokban”.

Az olasz szerző szerint ezek a mondatok vagy vakság vagy ostobaság jelei a német kancellár részéről.

„Az iszlamisták nagyon türelmesek és hosszú távra terveznek” – írja Meotti.

„Katari jótékonysági szervezetek adatszivárgásából származó dokumentumokból kiderül, hogy Katarból eurómilliók áramlottak németországi mecsetekbe”

– idézi a cikk a Die Zeit című hetilapot. Mecsetek Hamburgban , Bielefeldben, Bonnban, Essenben, Frankfurtban, Offenbachban, Heidelbergben és Münchenben. A fővárosban található a Dar-as-Salam mecset is.

„A szankciók kivetése olyan, mintha mérget innál azért, hogy megölj valakit”

Emmet Penney beszélt a nyugati országok katasztrofális energia-politikájáról, arról, hová tűnt a mérnöki fegyelem, és lehetséges-e egyáltalán a megújuló energiákra való átállás.

Katar milliókat adományozott a Muzulmán Testvériség kezéhez kötődő német mecseteknek.

„Másrészt, nem Yusuf al Qaradawi, a Muzulmán Testvériség néhány napja elhunyt szellemi vezetője nem „Róma meghódítását” hirdette meg az iszlám céljaként?”

– teszi fel a kérdés Meotti.

Katar rendkívül aktív volt Franciaországban – írja a szerző. Az emirátus nagylelkűen finanszírozta a Villeneuve-d’Ascq-i Iszlám Központot és Franciaország első államilag finanszírozott muszlim hitoktatási intézményét, a Lycée-Collège Averroès-t.

„Sajnos a Lycée Averroès hamarosan egy botrány középpontjába került. Az egyik tanár lemondott, miután azt írta, hogy az iskola „az antiszemitizmus melegágya és az iszlamizmust „népszerűsíti” a tanulók körében”.

„Ez nem csak Franciaországban történik. A koppenhágai Nagymecset 30 millió eurós adományt kapott Hamad bin Khalifa al Thani, Katar korábbi emírje által, aki a belgiumi muszlimok egyik vezető támogatója is. Az Európai Parlamentet is felkérték, hogy vizsgálja meg a koszovói katari mecseteket.

Az orosz gáz nincs ingyen, a katari gáz sincs ingyen”

– szögezi le Meotti.

Van az energiaválságnál egy mélyebb krízis, ami láthatatlan és nem szabályozható

„Ez egy olyan válság, amely összeköti a szegény Görögországot, a gazdag Németországot és Olaszországot” – figyelmeztet az Il Foglio olasz újságírója.

A véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a Neokohn szerkesztőségének az álláspontját.