Putyin elrendelte a zaporizzsjai atomerőmű orosz tulajdonba vételét

„Elrendelem, hogy az Oroszországi Föderáció kormánya gondoskodjon a Zaporizzsjai Atomerőmű nukleáris létesítményei és a működéséhez szükséges egyéb vagyonelemek szövetségi tulajdonba vételéről” – hangzott az elnöki utasítás.

Oleg Romanyenko, a létesítmény új üzemeltető cégének vezetője, az oroszországi balakovói atomerőmű korábbi főmérnöke közölte, hogy a zaporizzsjai erőmű valamennyi alkalmazottját átveszik, eddigi fizetésüket és szociális juttatásaikat megtarthatják.

Romanyenko szerint fel fogják mérni a létesítmény állapotát, és helyreállítják a sérült infrastruktúrát.

Moszkva azzal vádolta meg a zaporizzsjai atomerőmű ukrán állampolgárságú, leváltott vezérigazgatóját, Igor Murasovot, hogy „együttműködött” az Ukrán Biztonsági Szolgálattal (SZBU). Ezt ő nem tagadta. A Rosszija 24 hírtelevízió kedden felvételeket mutatott be arról, hogy Murasovovot kitoloncolták az ukrán ellenőrzés alatt álló területre.

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi tárca szóvivője a szerdai hadijelentést ismertetve elmondta, hogy az ukrán tüzérség az elmúlt nap folyamán több mint 43 lövedéket lőtt ki Enerhodar város északi külterületére és az atomerőművel szomszédos területre Marhanec településről. A tábornok szerint a tüzet elfojtották, a sugárzási szint normális.

A helyi hatóságok szerint megrongálódott az enerhodari hőerőmű csőrendszere.

Hová is tegyem az ikszet? – így zajlik az álnépszavazás a megszállt területeken

A szavazóhelységekben „segítőkész” személyzet biztosítja, hogy a választópolgárok jó helyre húzzák az ikszet.