Terrortámadások kezelésére képezik ki az amerikai zsidókat

A Magen David Adom (MDA) – a Vöröskereszt izraeli változata – tagjai Chicagóba repültek, hogy kiképezzék a hitközségeket, hogyan reagáljanak az első hét percben egy terrortámadás esetén.

Az MDA, Izrael nemzeti sürgősségi orvosi és vérellátó szervezetének egy csapatát a közelmúltban történt Highland Park-i lövöldözés után hívták meg a Windy Citybe, amely hat ártatlan járókelőt ölt meg – ezzel tovább bővítve az Egyesült Államokban a közintézmények és vallási intézmények elleni terrortámadások tragikus listáját.

Az MDA mentősök szeptember 12-14. között Chicago-szerte hitéleti központokban tartottak képzéseket.

Az „Első 7 perc” több, mint egy elsősegélynyújtó tanfolyam, a résztvevők képessé válnak az ellátás megkezdésére, miközben biztosítják az emberek biztonságát.

Rafael Herbst, az Első 7 perc igazgatója, az MDA vezető mentőtisztje és oktatója elmondta, hogy bár nem lehet tudni, mikor csap le az erőszak, de a tanfolyamon részt vevők „tudni fogják, mit kell tenni, amikor ez megtörténik”.

„A Magen David Adom [csapatai] a világ szakértői a tragikus eseményekre való reagálásban és az életmentésben”

– mondta Aaron Braun rabbi, aki a szeptember 12-i vallásközi képzés házigazdája volt a Northbrook Community Synagogue-ban.

Braun elmondta, hogy büszke arra, hogy ezt a szaktudást megoszthatja saját gyülekezetével és a nagyobb közösséggel.

„Úgy vélem, tartozunk magunknak és a közösségünknek azzal, hogy felkészülten reagáljunk és életeket mentsünk, ha bekövetkezik az elképzelhetetlen”

– mondta.

A chicagói Első 7 perc című képzés résztvevői megtanulták, hogyan lehet minimalizálni az áldozatok számát azáltal, hogy biztonságban maradnak egy erőszakos incidens káoszában, és hogyan lehet kritikus elsősegélyt nyújtani abban az időben, amíg az elsősegélynyújtók megérkeznek.

A „mah-dah”-nak ejtett MDA a héber „Dávid vörös pajzsa” kifejezés rövidítése, és egy hatágú vörös csillag jelképezi.

Az MDA, amely a Vöröskereszt és Vörös Félhold Társaságok Nemzetközi Szövetségének tagja, világszerte katasztrófák esetén nyújt segítséget.

„Az MDA a világ legtapasztaltabb, tömeges balesetekre reagáló szervezetévé vált”

– mondta Herbst, aki azután lett az MDA mentőápolója, hogy orvos nagybátyja meghalt egy terrortámadásban.

Ezt a cikket szerkesztőségünk az ünnep bejövetele előtt készítette, és előre időzítve jelent meg az oldalon.

A hit erősítésével enyhítik a gyászt a chicagói rabbik

A település lakói nehezen dolgozzák fel a történteket. A Chábád rabbijai azonnal munkához láttak, hogy hovatartozástól függetlenül enyhítsék az emberek gyászát.