Zelenszkij tanácsadója szerint „reális cél” a Krím visszafoglalása

A The Guardian ukrajnai tudósítója beszámolt az ukrán tervekről azzal kapcsolatban mi lesz, ha Ukrajna visszafoglalja a Krím-félszigetet.

Tamir Tasheva, Volodimir Zelenszkij elnök Krímért felelős legfőbb képviselője és csapata naphosszat olyan kérdéseket vitat meg, mint például, hogy hány ukrán tanárt vagy rendőrt kellene a félszigetre küldeni, ha Kijev visszaszerzi az ellenőrzést, és mi mindenre lenne még szükség ahhoz, hogy a nyolc éve tartó orosz uralom megforduljon.

A Guardian megjegyzi, hogy egyetlen komoly katonai elemző sem állítja, hogy Ukrajna közel áll ahhoz, hogy visszaszerezze a Krímet.

Tasheva állítása szerint „elkerülhetetlen”, hogy Ukrajna visszafoglalja a Krímet. „Minden a Krímmel kezdődött, és minden a Krímmel fog végződni” – mondta Zelenszkij egy augusztusi beszédében.

A cikk leírja, hogy a nyugati diplomaták korábban halkan megjegyezték, hogy valószínűtlennek tartják ezt, de a tudósító szerint Kijevben újabban az a nézet uralkodik, hogy a visszafoglalás reális.

Mihajlo Mihajlovics Podoljak, Zelenszkij tanácsadója elmondta, hogy Kijev nyugati partnereinek, különösen az Egyesült Államoknak a hozzáállása megváltozott a nyár folyamán.

„A nyár közepéig partnereink valóban kételkedtek abban, hogy a Krím legitim célpont lehet. Most már elfogadják, hogy a háború intenzitását tekintve abszolút legitim célpont”

– mondta Podoljak.

Fotó: EPA/OLEG PETRASYUK

Mire képes az orosz hadiipar?

„Oroszország mindig katonai nagyhatalom marad, de hadiipara nem képes modern haditechnikával pótolni a hatalmas veszteséget, amit elszenved a háborúban” – véli Taksás Balázs.