Názáretben akart gyilkolni az Iszlám Állam, az izraeli erők időben léptek közbe

Letartóztattak 6 online radikalizálódott embert, akik az ISIS nevében terveztek támadásokat, többek között egy „hitetlen” középiskola ellen.

Hat názáreti lakost tartóztattak le az elmúlt hetekben azzal a gyanúval, hogy az ISIS terrorszervezet nevében támadások végrehajtását tervezték Izraelben – derült ki vasárnap reggel.

A hat terroristát a Sabak és az izraeli rendőrség közös nyomozása nyomán tartóztatták le.

A Sabak vizsgálata szerint a gyanúsítottak online radikalizálódtak, és mélyen azonosultak a terrorszervezet eszméivel. Elhatározták, hogy terrortámadást hajtanak végre a szervezet nevében.

A gyanúsítottak titokban találkoztak, és különböző módon tervezték a támadások végrehajtását.

A támadás fő célpontja egy názáreti muszlim középiskola volt, amely a gyanúsítottak szerint „a hitetlenek módjára működik”.

A nyomozás során az is kiderült, hogy a gyanúsítottak különböző támadásokat terveztek, és dolgoztak azon, hogy megtalálják a támadás célpontjait, például egy forgalmas buszmegállót az ország északi részén fekvő városban, egy rendőrőrsöt a lakóhelyük közelében, olyan erdőket, ahol zsidók szoktak tartózkodni, és még sok mást. Emellett kiderült, hogy fegyverek beszerzésén dolgoztak, és megpróbáltak további embereket toborozni.

A Sabak szerint a sejt leleplezése fényt derít az ISIS terrorszervezet izraeli befolyására, amely 2022 márciusában izraeli állampolgárok által elkövetett támadásokat inspirált Beer Sheva, Hadera és Jeruzsálem városában.

„A terrorszervezet továbbra is fáradhatatlanul dolgozik azon, hogy ideológiáját terjessze Izrael Állam polgárai és lakosai körében, az interneten, többek között a közösségi hálózatokon terjesztett propagandával igyekszik toborozni, azzal a céllal, hogy elősegítse a terrorista tevékenységet Izraelben”

– közölte a Sabak.

Az északi kerületi ügyészség ma vádiratot nyújt be a hat ember ellen, amelyben terrorizmusra való összeesküvés, terrorcselekmény előkészítése, illegális kábítószer-kereskedelemre való összeesküvés és terrorista szervezetben való tagság bűncselekményeivel vádolja őket. A bírósági eljárás befejezéséig letartóztatásuk indítványozását is kérték.