Így segíti Izrael az Oroszországból érkező bevándorlók beilleszkedését

Az izraeli kormány programot fogadott el az orosz bevándorlók fogadására, mely segíti beilleszkedésüket.

Az izraeli kormány azonnali hatállyal elkülönített 90 millió sékelt (mintegy 11 milliárd forint) fogadásukra, különös tekintettel arra, hogy a bevándorlók nagy része a szokásostól eltérően sietve érkezik Izraelbe, és előzetes felkészülés nélkül hagyta el otthonát.

A program gondoskodik az Oroszországból érkező új bevándorlóhullám tagjainak beilleszkedéséről a lakhatás, a munkavállalás, az oktatás és az egészségügyi ellátás területén.

„Vezetésemmel a pénzügyminisztérium nem kíméli az erőforrásokat a visszatérési törvényre jogosult zsidók (legalább egy zsidó nagyszülővel rendelkező emberek) Izraelbe vándorlásának megvalósítására.

Ez Izrael stratégiai eszköze, és a növekedés legnagyobb motorja az állam megalakulása óta”

– indokolta Avigdor Liberman pénzügyminiszter a kormány döntését.

„Izrael biztonságos és védett otthona a világ összes zsidójának, Izraelbe költözésük felemelő és izgalmas – függetlenül annak okától.

A minisztérium biztosítja, hogy minden, ezekben a napokban nehéz körülmények között Izraelbe érkező oroszországi bevándorló megkapja az izraeli társadalomba való optimális és gyors beilleszkedését segítő teljes csomagot”

– nyilatkozta Pnina Tamno-Sata bevándorlási és befogadási miniszter, és köszönetet mondott minisztertársainak a program gyors létrehozásáért.

Az Izraeli Bevándorlási és Befogadási Minisztérium adatai szerint a háború februári kitörése óta több mint 40 ezren vándoroltak be Izraelbe az érintett országokból, közülük hozzávetőleg 24 ezren Oroszországból, ami az elmúlt két évtized legjelentősebb oroszországi bevándorlási hulláma.

Idén eddig 40 ezren alijáztak az ukrajnai háború által érintett országokból

Ez 148 százalékkal magasabb a tavalyi év hasonló időszakához képest.