Botrány Amerikában: Kitiltották a röplabdás lányokat a saját öltözőjükből

Egy vermonti középiskolai röplabdacsapat legtöbb tagját kitiltották a saját öltözőjükből, miután egy transznemű sportolóval összetűzésbe keveredtek a beszámolók szerint.

Blake Allen, aki a Randolph Union High School lány röplabdacsapatában játszik, a WCAX-nek elmondta, mennyire kényelmetlenül érzi magát emiatt.

„Ez egy hatalmas dolog… mindenki azt kérdezi, hogy „Miért nem engednek be az öltözőbe?”

– mondta.

A probléma egy vitát követően kezdődött egy transznemű sportolóval, akit nyilvánosan nem azonosítottak, számolt be a WCAX.

A sportoló állítólag „nem helyénvaló megjegyzést” tett a többi játékosnak, akik ezután panaszt tettek.

A csapat néhány tagja azt szeretné, ha a transznemű játékost áthelyeznék, de Vermont állam törvényei szerint a diákok sportolhatnak és használhatják azt az öltözőt, amelyik annak a nemnek felel meg, amellyel azonosítják magukat.

Allen szerint a probléma nem a transznemű sportoló jelenléte a csapatban, hanem az öltözőben.

„Vannak biológiai fiúk, akik a lányvécébe mennek, de az öltözőbe soha”

– mondta Allen.

Az iskola tisztviselői egy másik e-mailt küldtek ki, amelyben közölték a szülőkkel, hogy vizsgálják azokat az állításokat, amelyek szerint a röplabdás lányok zaklatták a transznemű diákot.

Lisa Randolph, a Randolph Gimnázium társelnöke elmondta, hogy az irányelvek megsértése esetén az iskola szabályaihoz igazodó fegyelmi intézkedéseket alkalmaznak, hozzátéve, hogy a diákok biztonsága a „legfőbb prioritásuk”.

Az állami irányelvek szerint egy transznemű diák nem kötelezhető arra, hogy olyan öltözőt vagy mellékhelyiséget használjon, amely ellentétes a diák nemi identitásával.

Nem versenyezhetnek a transznemű úszók a női versenyeken

A vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség, a FINA kizárta annak lehetőségét, hogy transznemű versenyzők induljanak női szakágakban.