Putyin aláírta az annexiót, szerinte az ukránoknak kéne befejezni a harcot

Oroszországnak négy új régiója van – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken a Kremlben, az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek csatlakozási egyezményének aláírási szertartásán.

Putyin a harci cselekmények azonnali befejezésére és a tárgyalóasztalhoz való visszatérésre szólította fel a „kijevi rezsimet”. Leszögezte ugyanakkor, hogy Oroszország „nem fogja elárulni a felszabadított területek” lakosságát – írja az MTI.

Az orosz elnök szerint a népszavazáson egyértelmű döntést hoztak a Donyecki és a Luhanszki Népköztársaságban, valamint Herszon és Zaporizzsja megyében, a népek egyenlőségére és önrendelkezésének joga alapján.

Azt mondta, hogy Moszkva nem törekszik a Szovjetunió helyreállítására.

Konstantin Kisin on Twitter: „I wish every single person in the West would listen to Putin’s speech. Obviously, that won’t happen so let me summarise as a professional translator for 10+ years. He states, as he has done from the outset, what his intentions and complaints are in the plainest terms possible.🧵 / Twitter”

I wish every single person in the West would listen to Putin’s speech. Obviously, that won’t happen so let me summarise as a professional translator for 10+ years. He states, as he has done from the outset, what his intentions and complaints are in the plainest terms possible.🧵

Oroszország agressziónak fogja tekinteni az „új területeire” mért ukrán katonai csapásokat – jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő pénteken újságíróknak nyilatkozva.

„Sehogy másként nem is lehet” – mondta a Kreml szóvivője arra a kérdésre válaszolva, hogy az Ukrajnától újonnan elcsatolt területek elleni ukrán támadásokat Oroszország maga ellen irányuló agresszióként fogja-e értelmezni.

A beszéd nagy részét Putyin a Nyugat elleni szónoklata töltötte ki, és olyan állításokat tett, mint: Nagy-Britannia részt vesz az Északi Áramlat gázvezeték egyes részeinek megsemmisítésére irányuló tervben. Valamint szerinte nyugati tisztviselők „hibrid háborút” folytatnak Oroszország ellen, és gyarmatosítani akarják Oroszországot – írja a BBC.

Putyin azt is állította, hogy nem Oroszország a hibás a világpiaci energiaárak emelkedéséért, és azt mondta, hogy ez a „sokéves rossz politika” eredménye.

Az európai országok már kijelentették, hogy nem fogják elfogadni az annexiót.

Ukrajnában Zelenszkij elnök bejelentette, hogy gyorsított NATO-tagságot kér, miután Vlagyimir Putyin négy ukrán régiót annektált.

Egy Telegram-üzenetben ezt írta:

„Már bebizonyítottuk, hogy megfelelünk a szövetségi normáknak. Döntő lépést teszünk azzal, hogy aláírjuk Ukrajna gyorsított NATO-csatlakozási kérelmét”

Mielőtt Oroszország februárban Ukrajnába küldte volna fegyveres erőit, Moszkva jogilag kötelező erejű garanciákat követelt arra, hogy Ukrajnát soha nem veszik fel az Egyesült Államok vezette katonai szövetségbe, a NATO-ba.

Mire képes az orosz hadiipar?

„Oroszország mindig katonai nagyhatalom marad, de hadiipara nem képes modern haditechnikával pótolni a hatalmas veszteséget, amit elszenved a háborúban” – véli Taksás Balázs.