Egy brit férfi titokzatos halála kísérti a közelgő katari világbajnokságot

Egy dohai szállodában felakasztva találtak rá egy brit férfira, akit a katari „titkosrendőrség” megkínzott – írja a Daily Mail. 

A brit sajtó csak most számolt be a három évvel ezelőtti ügy részleteiről.

Az 52 éves Marc Bennettet 2019-ben holtan találták a dohai Diplomatic Street-i Curve Hotelben, miután elmondta barátainak, hogy a „titkosrendőrség” őrizetbe vette, majd megkínozta.

A férfit a Discover Qatar, a Qatar Airways leányvállalata, vezető alelnöki posztjára nevezték ki, hogy a világbajnokságra fellendítse az ország idegenforgalmi iparát. 2019 októberében azonban felmondott a vállalatnál, és feljelentést tettek ellene a rendőrségen azzal a váddal, hogy „szigorúan bizalmas dokumentumokat” küldött egy külső e-mail címre.

Tíz héttel a halála előtt Bennettet letartóztatták a Qatar Airways irodájában, ahol megbilincselték és bekötötték a szemét, majd egy állambiztonsági fogdába szállították.

Három héttel később szabadon engedték, azonban fogvatartása alatt elmondása szerint levetkőztették, a falhoz dobták, nagynyomású slaggal öntözték, és alvásmegvonási technikáknak vetették alá.

Az ENSZ jogászai szerint „hihető állítások” vannak a rossz bánásmóddal kapcsolatban, ahol Bennett ez idő alatt fogva tartották – számolt be a The Times.

Szabadulása után Bennett „jogi bizonytalanságban” maradt mert nem volt világos, hogy vádat emelnek-e ellene, vagy hogy újra letartóztatják-e.

Halálát öngyilkosságnak minősítették, de az Egyesült Királyságban a halottkém szerint Bennett halála előtt „nem mutatta az öngyilkossági szándék konkrét jeleit”, hozzátéve, hogy „a halálát megelőző hónapok körülményei továbbra is tisztázatlanok”.

A halála előtti estén videohíváson vett részt, „nevetgélt és viccelődött” feleségével, Nancyvel és gyermekeikkel. Nem hagyott búcsúlevelet szeretteinek címezve.

Bennett ügyét tavaly szeptemberben zárták le, egy héttel azután, hogy Liz Truss jelenlegi miniszterelnök külügyminiszter lett. A Külügyminisztérium tisztában volt a halálával kapcsolatos aggályokkal, beleértve a halottkém és Bennett családjának aggályait is.

Egy hónappal később Truss azzal a céllal látogatott az országba, hogy „stratégiai párbeszédet” hozzon létre az Egyesült Királyság és Katar között, és szorosabb együttműködést alakítson ki a „biztonság, a fejlesztés, a kereskedelem és a beruházások” terén.

Novemberben Katar ad otthont a világbajnokságnak, és 1,2 millió látogatót fogad az országba. Az utazási ágazat milliókat költött arra, hogy Katart ideális nyaralási célpontként tüntesse fel.

Egy katari tisztviselő a következőket mondta a MailOnline-nak: „A Katari Állam kategorikusan tagadja a fogva tartási létesítményeiben történt rossz bánásmódra vonatkozó állításokat. Minden fogvatartottal a nemzetközi normáknak megfelelően tisztelettel és méltósággal bánnak.”

Scholz szaúdi és emírségi energiahordozókkal pótolná az oroszt

A német kancellár az Arab-félszigeten próbált új partnereket szerezni.