A Kreml a Nyugatot vádolja a gázvezeték elleni szabotázzsal

Oroszországnak olyan adatai vannak, amelyek megerősítik, hogy a Nyugat áll az Észak-Áramlat gázvezetékeken történt robbanások mögött – jelentette ki Szergej Nariskin, az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) igazgatója újságíróknak pénteken Moszkvában.

„Vannak bizonyos adataink, amelyek nyugati nyomra utalnak ennek a terrorcselekménynek az elkövetésében” – mondta Nariskin.

„A Nyugat mindent megtesz annak érdekében, hogy elrejtse ennek a nemzetközi terrorcselekménynek a valódi szervezőit és elkövetőit”

– tette hozzá.

A kémfőnök elmondta, hogy az incidens ügyében Oroszországban vizsgálat indult. Az orosz főügyészség korábban közölte, hogy az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) nyomozati csoportfőnökségének anyagai alapján büntetőeljárást indított.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője pénteken „az állami terrorizmus példátlan esetének” nevezte az Északi Áramlat-vezetékeken történt robbanásokat. Azt mondta, hogy a csővezetékek állapotáról csak egy vizsgálat nyomán tudna nyilatkozni.

Nyikolaj Patrusev, az orosz nemzetbiztonsági tanács titkára a Független Államok Közösségének (FÁK) tagállamai hírszerzési főnökei moszkvai tanácskozásán pénteken azt mondta, hogy egyre több komoly kérdés merül fel az Oroszországot lejárató kampányok szervezőivel kapcsolatban.

„Például az Északi Áramlat-1 és Északi Áramlat-2 vezetéken történt robbanásokról szóló jelentések után szó szerint az első percektől kezdve a Nyugat aktív kampányt indított a felelősök felkutatására. Nyilvánvaló azonban, hogy ennek a fő haszonélvezője, különösen gazdasági szempontból, az Egyesült Államok”

– mondta.

Patrusev emlékeztetett arra, hogy 1983 októberében a nicaraguai Puerto Sandino kikötőjében már történt hasonló eset, amikor felrobbantottak egy vízalatti csővezetéket.

„A bűncselekmény elkövetőinek és kitervelőinek leleplezésére irányuló összehangolt erőfeszítés jó példa lenne az együttműködésünk hatékonyságára”

– mondta az orosz tisztségviselő.

Oroszország kezdeményezésére pénteken, közép-európai idő szerint 21 órakor összeül az ENSZ Biztonsági Tanácsa az Északi Áramlat-1 és -2 gázvezetéken történt robbanások miatt.

A dán és a svéd hatóságok a héten négy gázszivárgást észleltek az Oroszországból Németországba vezető Északi Áramlat gázvezetékrendszer minkét vezetékpárján. Németország, Dánia és Svédország nem zárja ki, hogy célzott szabotázs történt.

Fotó: MTI/AP/Dán fegyveres erők

Ezt a cikket szerkesztőségünk a sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Ez már a következő nagy gazdasági válság kezdete?

A gazdasági hadviselésnek súlyos következményei vannak.