Óriási pusztítást végez Floridában minden idők egyik legsúlyosabb hurrikánja

Florida nyugati partvidékén minden idők egyik legsúlyosabb hurrikánjának érkezésére készültek szerdán, a vele járó áradásokra és jelentős károkra, 250 kilométer/óra körüli maximális széllökésekkel. Az amerikai állam 13 megyéjében kötelező kitelepítést rendeltek el, több százezer otthonban már nincs áram.

Az év első komoly hurrikánja, az Ian névre keresztelt trópusi vihar nyugat felől érte el a félsziget délnyugati részét, elsősorban Fort Myers és Tampa között.

A Florida katasztrófavédelmi hatóságának honlapján olvasható információk szerint 13 megyében rendeltek el bizonyos területeken és bizonyos épülettípusokra kötelező kitelepítést, valamint tucatnyi megyében ajánlották ezt nyomatékosan az ott élőknek. Ron De Santis kormányzó délelőtti sajtótájékoztatóján közölte, hogy aki a felszólítás ellenére nem hagyta el lakóhelyét, annak már késő megtenni, őket arra szólította fel, hogy keressenek menedéket, ne tartózkodjanak a szabadban.

Ron De Santis úgy fogalmazott, hogy erre a viharra mindig emlékeznek majd az emberek, sokak életének legnagyobb hurrikánja közeleg.
Az Ian besorolása az 5 fokozatú hurrikánskálán 4-es, nagyon közel az 5-ös fokozathoz. A fokozatokat a maximális széllökések sebessége alapján állapítják meg. A vihar jelenleg 155 mérföldes maximális széllökésekkel tombol, az 5-ös fokozat 157 mérföldes sebességnél kezdődik.

A hírtelevíziók helyszíni beszámolója szerint szerdán délután már több mint 624 ezer otthonban szűnt meg az áramszolgáltatás, a transzformátorállomások egymás után mondják fel a szolgálatot.

Ron DeSantis floridai kormányzó szerda este azt mondta, hogy az Ian hurrikán okozta viharhullám valószínűleg elérte a tetőfokát, de hozzátette, hogy a károk jó eséllyel még az egész államban várhatók – jelentette a Reuters.

Az Ian hurrikán szerda délután 15 óra 05 perc körül (ET) érte el a partot Florida délnyugati partjainál, Cayo Costa közelében, 150 mérföld/óra közeli széllel, ami erős, 4-es kategóriájú hurrikánná tette – közölte a Nemzeti Hurrikánközpont.

Az Ian nagy szél, a heves esőzések és a történelmi viharhullámok katasztrofális hármasát hozza az államba, jelentős áramkimaradásokat és áradásokat fog okozni, miközben lassú tempóban halad át Florida középső részén a következő egy-két napban – jelentette a CNN.

Az Ian hurrikán holtversenyben a legerősebb vihar, amely a Florida-félsziget nyugati partvidékén érte el a szárazföldet, és a 2004-es Charley hurrikán szélsebességével vetekszik.

A PowerOutage.us szerint délután 15:45-kor már több mint egymillió floridai közüzemi fogyasztó volt áram nélkül. Cape Coral és Punta Gorda hatóságai jelentős károkról számoltak be, a viharhullám pedig rekordot döntött Fort Myersben és Naplesben a valaha mért legmagasabb vízszintek tekintetében.

A Fort Myerstől délre fekvő Collier megyei seriff hivatala arról számolt be, hogy emberek rekedtek otthonaikban – olvasható a hivatal Facebook-bejegyzésében. A seriffhivatal közölte, hogy „hívásosztályozó üzemmódban” van, és számos hívást kapnak a víz miatt csapdába esett emberekről.

DeSantis kérte Joe Biden elnököt, hogy hagyja jóvá a súlyos katasztrófává nyilvánítást az állam mind a 67 megyéjére az Ian hurrikán miatt – közölte hivatala sajtóközleményben. DeSantis azt is kéri, hogy Biden adjon felhatalmazást a FEMA-nak arra, hogy az Ian partraszállásától számított első 60 napban 100%-os szövetségi költségrészesedést biztosítson a törmelék eltávolítására és a vészhelyzeti védelmi intézkedésekre.

Kedden a floridai hatóságok 2,5 millió lakos evakuálását rendelték el, mivel az Ian hurrikán Kubától északra vonult.

Hurricane Ian strikes Florida

Hurricane Florida made landfall on the Florida coast bringing in winds of more than 150 miles per hour and 5-feet storm surges. WATCH FULL EPISODES OF WORLD NEWS TONIGHT: https://abc.com/shows/world-news-tonight WATCH WORLD NEWS TONIGHT ON HULU: https://bit.ly/3iQLwPp #worldnewstonight #noaa #hurricaneian #hurricanes #storms #weather

Ron De Santis azt is elmondta tájékoztatóján, hogy már 42 ezer elektromossági szakember áll készenlétben, hogy a vihar elvonulta után helyreállítsák az ellátást. A kormányzó közlése szerint a 2004-es Charlie hurrikán meg sem közelítette a mostani hurrikán erejét.
Az állam egészségügyi tisztségviselői arról számoltak be, hogy 15 kórházat kiürítettek, mintegy 40 idősközpontból, és több tucat börtönből is evakuálták az ott lakókat. A működő intézmények jó része áramfejlesztőről üzemel.

Új szelek fújnak Iránban

„Soha korábban nem sikerült korábban az elnyomó rezsim alapjait ilyen mértékben megingatni.”