Náci szimbólumokat viselő támadó lőtt le 13 embert egy orosz iskolában

Egy fegyveres hétfőn tüzet nyitott egy közép-oroszországi iskolában, 13 embert, köztük hét gyermeket megölt, 21 másikat pedig megsebesített. A támadó tette elkövetése után öngyilkos lett — írja a Times of Israel.

Az orosz Nyomozó Bizottság közölte, hogy a lövöldözés a 88. számú iskolában történt Izsevszkben, a Moszkvától mintegy 960 kilométerre keletre fekvő, Udmurtia régióban található városban. A sebesültek között 14 gyermeket és hét felnőttet azonosítottak.

Alekszandr Brecsalov, Udmurtia kormányzója egy videós nyilatkozatban azt mondta, hogy a fegyveres lelőtte magát.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője „terrorcselekménynek” minősítette a lövöldözést, és közölte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök minden szükséges utasítást megadott az illetékes hatóságoknak.

„Putyin elnök mélyen gyászolja az emberek és a gyerekek halálát abban e terrorcselekményben”

– mondta Peszkov hétfőn újságíróknak.

Az iskolában 1-11. osztályos gyerekeket oktatnak, az iskolát kiürítették, és a környékét lezárták – közölte a kormányzó.

A Nyomozó Bizottság az ámokfutót a 34 éves Artyom Kazantsevként azonosította, aki annak idején ebben az iskolában végzett. Közleményében azt írta, hogy Kazantsev egy fekete pólót viselt, amelyen „náci szimbólumok” voltak. Az indítékairól nem közöltek részleteket.

Az orosz Nemzeti Gárda szerint Kazantsev két nem halálos kimenetelű, valódi lövedékek kilövésére átalakított kézifegyvert használt.

Az incidenssel kapcsolatban többrendbeli gyilkosság és illegális lőfegyver-tartás vádjával büntetőeljárás indult.

A 640 ezer lakosú Izsevszk az Urál-hegységtől nyugatra, Oroszország középső részén fekszik.

Ajvé: Súlyosan megsérültek az Északi Áramlat gázvezetékei — videó

A CIA hetekkel korábban figyelmeztette Berlint a balti-tengeri gázvezetékek elleni támadások lehetőségére.