Viszlát K-Pop, itt az új divat: Ortodox Pop

Tik-Tokon hatalmas népszerűségre tett szert a héber nyelvű ortodox pop – írja a Jewish Telegraphic Agency. 

„A K-popnak vége” – jelentette ki egy Twitter-felhasználó. „Mostantól ortodox popot hallgatunk”.

Ezekkel a szavakkal a Miami Boys Choir az elmúlt két hétben egy zsidó bennfentesek körében népszerű énekegyüttesből internetes szenzációvá változott.

A TikTok-on és a Twitteren a felhasználók klipeket osztottak meg a csoport koncertjeiről, zenéjüket más jelenetek alá rakták és osztott képernyős duettekbe illesztették be magukat. Az MBC, ahogy a csoportot röviden nevezik, új rajongói a színpadi jelenlétük, az énekük vagy egyszerűen az „it” faktoruk alapján választották ki kedvenc énekeseiket.

Néhány alapvetés az MBC kultuszának újdonsült ismerőinek: A Miami Boys Choir székhelye nem Miamiban van. Tagjai legalább annyit táncolnak, mint amennyit énekelnek. A videókban szereplő fiúk pedig, nos, már férfiak.

Néhányan közülük csatlakoztak a mókához, és saját, régmúltbeli előadásaikra rímelnek a szájszinkronos videókkal és a „Yerushalayim” acappella előadásával, amelyet az MBC öregdiákjai adtak elő a Maccabeats nevű, kizárólag énekkel foglalkozó csoportban.

MIAMI BOYS CHOIR – Esmach (Official Music Video) פרחי מיאמי – אשמח

Esmach (Official Music Video) email: [email protected] MIAMI BOYS CHOIR – OFFICIAL PAGE https://www.youtube.com/channel/UCYaNF9z7ruUDRWzjv3dKa4w Cd & Dvd Subscriptions & concert tickets: miamiboyschoir.com Bookings: [email protected] Auditions: [email protected] Purchase the new hit album „Miami Forever – Le’olum Voed” https://itunes.apple.com/us/album/לעולם-ועד/1385036824 A video experience unlike anything you’ve watched before. Witness first hand and close up an amazing MBC performance.

David Herskowitz még a régi ezüst szaténingjét és piros nyakkendőjét is elővette, hogy újrajátssza előadását, amelyet a TikTok-ra posztolt.

„Fergeteges volt” – emlékezett vissza Herskowitz a Jewish Telegraphic Agency-nek nyilatkozva a kórustagságáról. „Úgy értem, félelmetes volt. Beutazhattad a világot, felléphettél különböző közösségek előtt”.

Herskowitz 5 éves volt, amikor apja elvitte őt a Miami kórus koncertjére. Az együttes már közel negyedszázada létezett, mivel 1977-ben alapította Miamiban egy Yerachmiel Begun nevű ortodox zeneszerző és zenei vezető.

Mivel Herskowitz édesapja fiatalabb korukban ismerte Begunt, a színfalak mögé hívták őket, és ekkor Herskowitz azt mondta az apjának, hogy egy nap énekelni fog a kórusban. Tíz-tizenegy éves korában csatlakozott az együtteshez, és egészen az érettségiig maradt – a tagok 14 éves koruk körül távoznak, amikor a hangjuk már túl mély lesz ahhoz, hogy ne férjen bele a dalokba. Ezekben az években sokat turnézott, és szerepelt az együttes néhány felvett albumán – jelenleg 32 van a diszkográfiában.

Yerushalayim (Live version) – MIAMI BOYS CHOIR

To see full concert performance visit miamiboyschoir.com today.

Az ortodox pop műfaj egyik meghatározó jellemzője a kizárólagosság – csak férfi énekesek vannak benne. A zsidó törvények szerint a férfiaknak tilos nőkkel énekelniük.

Az MBC nem az egyetlen ortodox zsidó fiúkórus, amely a pop műfaját választja – a Yeshiva Boys Choir, amely az „Ah Ah Ah Ah” című dalukról híres, amely az „Ashrei” héber akrosztichon imából merít, hasonló popos hangzást képvisel, vallási és spirituális elemekkel.

Eitan Levine zsidó humorista az egyik videóban a Miami Boys Choir-t „a zsidó BTS”-nek nyilvánította, a kommentelők pedig azt javasolták, hogy a „K-Pop” talán a „Kosher Pop”-ot jelenthetné.

Ezt a cikket szerkesztőségünk az ünnep beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Nissim Black hászid rapper világsztár: Isten mindig rajtam tartotta a kezét, soha nem engedett túl messzire menni

Drogdíler az iszlámon és a kereszténységen keresztül érkezett az ortodox zsidóságig, ma a legismertebb fekete-zsidó rapper aki tehetségét Isten és a zsidóság szolgálatába állította. Vasárnap este a Zsinagógák Hete keretén belül lép fel. A ma Izraelben élő hászid rapperrel Megyeri A. Jonatán beszélgetett.