Gyilkosságért börtönben ülő orosz keresztapa harapott a fűbe Ukrajnában

A Business Gazeta című orosz lap szerint harc közben megöltek egy orosz maffiózót, aki 23 éves börtönbüntetését töltötte, amikor jelentkezett, hogy Ukrajnában harcoljon.

Igor Kusk egy tatárföldi maffiabanda vezetője volt, akit különböző bűncselekményekben, köztük gyilkosságokban találtak bűnösnek 2015-ben, és a beszámolók szerint egy börtönkolónián raboskodott.

„Kusk a börtönből levelet küldött Ramzan Kadirov csecsen vezetőnek, amelyben kérte, hogy csatlakozzon az ukrajnai harchoz”

mondta el az özvegye, Irina.

A Wagner-csoport egyik képviselője jött érte, és az asszony elmondása szerint július 25-én a frontvonalra küldték.

Szeptember 6-án halt meg a donbászi Bakhmut térségében folyó harcokban a fejét ért repeszsérülésben.

Irina elmondta, hogy férje 55 éves volt, és nem volt tökéletes egészségi állapotban, de nem félt senkitől.

Kusk korábban a szovjet-afgán háborúban szolgált.

A Moszkvától 500 mérföldre keletre fekvő Kazan melletti faluban tartott Kusk temetésén számos fotó tanúsága szerint több száz gyászoló vett részt, köztük helyi tisztviselők.

Az egykori bűnözőt a városi temető „díszsétányán” temették el más, Ukrajnában elesett katonák mellé, és a fotókon látszik, hogy sírját nagy csokrokkal díszítették.

Nemrég került elő egy videó, amelyen Jevgenyij Prigozsin, az árnyékos Wagner-csoport vezetője és Putyin közeli szövetségese egy orosz börtönben toboroz embereket az ukrajnai harcokhoz.

Prigozsin szabadságot ígért nekik, ha hat hónapig szolgálnak, de figyelmeztetett, hogy megölik őket, ha megpróbálnak dezertálni.

Ezt a cikket szerkesztőségünk az ünnep beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

„Egy amerikai tábornok azt mondta nekem, hogy Kína meg fogja támadni Tajvant”

Tim Marshall, A földrajz fogságában szerzője interjút adott a Neokohnnak, melyben beszélt az orosz-ukrán konfliktusról, Iránról és a Kína-Tajvan feszültségről. Interjú.