Hoppá: Erdogan szerint az antiszemitizmus „emberiség elleni bűncselekmény”

Recep Tayyip Erdogan török elnök azt mondta amerikai zsidó vezetők egy csoportjának, hogy Izraelbe tervez látogatást, ami az eddigi legegyértelműbb jele annak, hogy szándékában áll helyreállítani a régóta megromlott izraeli-török kapcsolatokat.

Erdogan azt is mondta az amerikai zsidó szervezetek vezetőivel teli teremben, hogy az antiszemitizmus „emberiség elleni bűncselekmény” – mondta a találkozó egyik résztvevője a Jewish Telegraphic Agency-nek.

A találkozóra New Yorkban került sor, ahol a héten az ENSZ Közgyűlése miatt gyűltek össze a világ diplomatái.

Erdogan nem közölte, hogy mikor látogat Izraelbe.

Törökország és Izrael a múlt hónapban bejelentette, hogy tervezik a teljes körű diplomáciai kapcsolatok helyreállítását, amelyek 2010-ben szakadtak meg, amikor Izrael feltartóztatott egy török hajót, amely megpróbálta áthatolni a Gázai övezet izraeli és egyiptomi blokádját. Jichák Herzog izraeli elnök márciusban, Jair Lapid miniszterelnök pedig júniusban, külügyminiszterként töltött utolsó napjai egyikén látogatott Törökországba.

Szakértő: az izraeli-török érdekházasság mindkét fél számára előnyös lehet

Cohen Yanarocak szerint Erdogan jelenleg a régió mérsékelt táborát erősíti, és azok a szereplők, akik erővel próbálják destabilizálni a Közel-Keletet elszigetelődtek.