„Se kenyér, se áram, se remény nem maradt Szíriában”

Drámaian romlottak az életkörülmények Szíriában az elmúlt években, se kenyér, se áram, se remény nem maradt az embereknek – mondta el Ibrahím Alszabag ferences pap az APA osztrák hírügynökségnek.

A damaszkuszi kormány elleni szigorú szankciók, a koronavírus-világjárvány és a libanoni pénzügyi összeomlás hármas csapása után kitört az ukrajnai háború, melyben

„mindannak a megismétlődését láttuk, amit Szíriában átéltünk: amit gyors lerohanásnak gondoltak, hosszú háborúvá változott”

– mondta az atya, aki a Szent Ferenc plébániát vezeti Aleppóban, ahol a háború 12 éve után különlegesen nehézzé vált az élet. A hajdan észak-szíriai gazdasági központból mára „kisváros, falu” maradt.

„Naponta két órán át van áram, télen nem volt fűtőolaj, embertelenek az életfeltételek”

– magyarázta.

Az ukrajnai háború hatásait Szíriában közvetlenül lehet érezni, az ukrán gabonaimport kiesése „még több éhezést, még több szenvedést hozott” Ibrahím Alszabag szerint.

2016 végén Aleppót elhagyták az utolsó felkelők, a lakosság 75 százaléka meghalt vagy kitelepítették őket, a városnak csak a romjai maradtak, ám még mindig volt remény. Az atya szavai szerint azóta romlott a humanitárius helyzet, a gazdaság padlóra került, rengetegen élnek a szegénységi küszöb alatt. Az infláció és az emelkedő árak tetézik a bajt. A ferencesek ingyenkonyhával segítenek a város legszegényebbjein és a betegeken. A kórházak és az egészségügyi ellátás is hatalmas károkat szenvedett, a korábban ingyenes ellátás ma már fizetős, amit rengetegen nem engedhetnek meg maguknak az atya szavai szerint.

A ferences atya nem látja, hogyan javulhatnának a dolgok.

„A fiatalok kivándorolnak, az öregek feladják”

– mutatott rá.

„Elveszítjük azokat, akikkel együtt a jövőt kellene építenünk”

– tette hozzá.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Súlyos a helyzet: Az ENSZ szerint újra berobbanhat a szír polgárháború

A konfliktus kirobbanása óta nem látott mélyponton van a gazdasági és a humanitárius helyzet.