Gyerekként Amerikába költözött, 101 évesen hazatért Jeruzsálembe

Stella 1921-ben született Jeruzsálemben, és ötéves korában költözött családjával az Egyesült Államokba. Most, 96 évvel később, lánya és veje kíséretében visszatért szülőhelyére – írja a Ynetnews. 

Rokoff családja az Egyesült Államokba való megérkezésük után Brooklynban telepedett le. Miután 1940-ben feleségül ment Herman Rokoff rabbihoz, Pennsylvaniába költözött, ahol férje egy helyi zsidó közösséget vezetett, és a házaspár négy gyermeke született.

Miután kinevezték az Amerikai Rabbik Tanácsának igazgatótanácsának titkárává, családjával visszatért New Yorkba, és Manhattanben telepedett le.

Ebben a szerepkörben szorosan együttműködött az amerikai zsidó vallási vezetőkkel, és részt vett a tanács éves konferenciáinak előkészítésében, valamint az Izraelen belüli intézményekkel való együttműködésben. Ez a karrier, mint mondja, közel tartotta őt zsidó és izraeli gyökereihez.

A „Nefesh B’Nefesh” szervezet segítségével, valamint az Abszorbciós Minisztériummal, a Zsidó Ügynökséggel és a JNF-USA-val együttműködve – Stella Rokoff lányával, Ilene-nel és vejével, Michaellel együtt – 60 másik bevándorlóhoz csatlakozott az Izraelbe tartó repülőn.

Rokoff azt mondta a Ynetnek, hogy amikor elhagyta Izraelt, a zsidó állam nem volt több, mint egy ötlet.

Most, hogy látja, hogy Izrael a világ számos területén vezető szerepet tölt be, azt mondja, büszke arra, hogy az otthonának nevezheti.

Mivel több mint 20 közeli családtagja él Izraelben, Rokoff azt mondja, hogy a legjobban azt várta, hogy láthassa unokáit és dédunokáit, akik a Ben Gurion repülőtéren fogadták őt.

Az Izraelben menedéket lelt 30 ezer ukrán menekült fele már elhagyta az országot

Az izraeli minisztériumok nyilvántartása szerint.