A britek és a világ is elbúcsúzott a királynőtől (galéria)

A királynő gyászszertartását a Westminster- apátságban tartották, abban az épületben, ahol a királynőt férjhez ment és ahol megkoronázták – olvasható a BBC oldalán. 

A canterburyi érsek prédikációjában azt mondta, hogy a néhai királynő 70 éves uralkodása alatt „rengeteg életet érintett meg”.

Több száz méltóság volt jelen, köztük a királynő korábbi miniszterelnökei, valamint Biden amerikai és Macron francia elnök is, valamint az utolsó európai királyi családok tagjai, akik közül többen Erzsébet távoli rokonai Viktória királynőn keresztül.

A királynő „élethosszig tartó kötelességtudatáról” emlékeztek meg a Westminster-apátságban tartott állami gyászszertartásán.

No Title

No Description

A Westminster dékánja, aki a szertartást vezette, háláját fejezte ki a 2000 fős gyülekezetnek, köztük a világ vezetőinek és a királyi családtagoknak.

III. Károly király komor menetet vezetett édesanyja koporsója mögött a Westminster Hallból az apátságba.

Az apátsági szertartás végéhez közeledve elhangzott az Utolsó üzenet – ugyanazok a zenészek játszották, akik az edinburghi herceg temetésén is -, mielőtt a nemzet kétperces csendre megállt.

Ezután egy dudás játszott egy hagyományos siratót, majd a király némán állt, miközben elénekelték a nemzeti himnuszt.

A királynő koporsójának tetején egy kézzel írt kártyán ez áll: „Szeretettel és odaadó emlékezéssel. Charles R”.

A dékán, David Hoyle nagytiszteletű úr azzal kezdte a szertartást, hogy a királynő „királynőként és a Nemzetközösség vezetőjeként annyi éven át tartó magas hivatás iránti rendíthetetlen elkötelezettségéről” beszélt.

„Csodálattal emlékezünk meg az egész életen át tartó kötelességtudatáról és a népe iránti elkötelezettségéről”

– mondta.

A gyülekezet elénekelte a Az Úr az én pásztorom című himnuszt (amely a 23. zsoltár alapján van írva) amelyet a királynő és a néhai edinburghi herceg esküvőjén énekeltek, amelyet szintén az apátságban tartottak.

Her Majesty Queen Elizabeth II Completes Final Journey

‘Her Majesty Queen Elizabeth II Completes Final Journey’ Queen Elizabeth II has completed her final journey to St George’s Chapel, where she will be laid to rest alongside her husband Prince Philip, Duke of Edinburgh. Her late Majesty was welcomed to Windsor Castle by her personal riding horse, Emma, and her corgis, Muick and Sandy.

A királynő koporsóját később Windsorba vitték, hogy a férje mellett helyezzék örök nyugalomra. A windsori szertartást szűkebb körben tartották.

Erzsébet királynő koporsóját leeresztették a királyi sírboltba a Szent György-kápolnában, a windsori kastély területén.
A búcsúztatás során a királynő koporsójáról levették a koronaékszereket, és ünnepélyesen kettétörték a hivatali pálcát.

Az utolsó királynő

96 éves korában elhunyt II. Erzsébet brit uralkodó. Ő volt az utolsó igazi királynő Európában.