Újabb viszály Oroszország határainál: egymásnak estek a tádzsikok és a kirgizek

Hetvenegyre emelkedett a kirgiz-tádzsik határon a héten kirobbant fegyveres összecsapás halottjainak száma, a kirgiz egészségügyi minisztérium 36, a tádzsik hatóságok pedig 35 halottat jelentettek vasárnap.

A kirgiz egészségügyi tárca hozzátette, hogy a harcoknak kirgiz oldalon körülbelül 130 sebesültje is van. Biskek egyúttal bejelentette, hogy szeptember 19-én országos gyásznapot tartanak az áldozatok emlékére.

Ugyancsak vasárnap a tádzsik kormány azt közölte, a harcoknak 35 tádzsik halottja van.

A térségben a héten törtek ki összecsapások a kirgiz és a tádzsik határőrök között, a két fél nehézfegyverek, köztük harckocsik és aknavetők bevetésével vádolta egymást.

Bár pénteken Biskek és Dusanbe tűzszünetben állapodott meg, a harcok nem sokkal később kiújultak.

Stéphane Dujarric ENSZ-szóvivő a feszültség csökkentését sürgette, hozzátéve: amennyiben a felek kérik, a világszervezet kész közvetíteni a vitás kérdésekben.

Az Európai Unió külügyi szolgálata (EKSZ) pénteken a tűzszünet hatékony végrehajtására szólította fel a két közép-ázsiai országot, kiemelve, hogy az eszkaláció káros hatással van a regionális stabilitásra.

Tádzsikisztán és Kirgizisztán közös határa 980 kilométer hosszú, ebből 580 kilométernyi szakaszról sikerült eddig a két félnek megállapodnia. A Szovjetunió összeomlását követően – addig ugyanis a közös szövetségi államkeret miatt a határoknak inkább jelképes jelentőségük volt – több tucat, határ menti körzet hovatartozása vált vita tárgyává, és emiatt időről időre viszályok és összetűzések törnek ki az ott élők között.

Bemondta az indiai miniszterelnök Putyinnak: Most nincs itt az ideje a háborúnak

Narendra Modi szerint sokkal nagyobb gondjai vannak most a világnak, és azokra kellene összpontosítani.