A szovjet popzene királynője szerint Oroszországnak békére van szüksége

Alla Pugacsova, a szovjet popzene királynője vasárnap elítélte Vlagyimir Putyin elnök ukrajnai háborúját, amely szerinte illuzórikus célokért áldoz fel katonákat, az egyszerű embereket sújtja, és Oroszországot globális páriává teszi.

A február 24-i invázió óta Oroszország keményen fellépett a másként gondolkodók ellen, és pénzbírsággal sújtotta azokat a művészeket, akik háborúellenes megjegyzéseket tettek, míg az állami televízió hazaárulóknak állítja be őket.

A 73 éves Pugacsova, a szovjet, majd posztszovjet ikon, Oroszország talán leghíresebb nője, azt kérte, hogy Oroszország őt is minősítse „külföldi ügynöknek”, miután férje, a 46 éves televíziós komikus, Maxim Galkin szeptember 16-án felkerült az állami listára.

„Kérem, hogy vegyenek fel engem is szeretett országom külföldi ügynökei közé, mert szolidáris vagyok a férjemmel”

– írta Pugacsova az Oroszországban betiltott Instagramon.

Pugacseva elmondta, hogy férje hazafi volt, aki egy virágzó országot akart, békével, szabadsággal és azzal, hogy

„vége legyen a fiaink illuzórikus célokért való feláldozásának”.

Pugacsova szerint Oroszország „páriává” válik, miközben oroszok veszítik életüket a konfliktusban.

Ugyan nem használta a háború szót, de világossá tette, hogy helyteleníti azt, amit a Kreml különleges katonai műveletnek nevez.

Az ilyen átható kritika Oroszország egyik leghíresebb emberétől – akinek slágereit generációkon átívelően ismerik, azt is jelzi, hogy az orosz elit szélesebb rétegei mennyire aggódnak a háború jelenlegi menete miatt.

Két orosz szupersztár is Izraelbe menekült

Alla Pugacsova popénekesnő és Maxim Galkin, Oroszország egyik vezető komikus-tévés személyisége, akinek már fellépéseket is szerveznek Izraelben.