Umáni zarándokok: „Ha Izraelből érkezik az ember, nem aggódik a veszély miatt”

Haredi zsidók ezrei fogadalmat tettek arra, hogy dacolnak az Ukrajnába való orosz invázióval járó veszélyekkel, és a zsidó újév, Ros Hásáná idején elzarándokolnak Ukrajnába. 

A Ynet több zarándokkal készített interjút, akik az utazás mellett döntöttek.

Azok között, akik azt mondták, hgy nem riadnak vissza sem a háborútól, sem a kormány utazási figyelmeztetéseitől, és az ukrajnai Uman városába indulnak, volt Avraham Burstein, 51 éves zenész és színész.

„Olyan, mintha szerelmes lennék, egyszerűen mennem kell” – mondta, miközben harmonikáját hangolta a jeruzsálemi jiddis zeneiskolában.

Burstein 1989 óta minden évben elutazott a Kijevtől mintegy 200 kilométerre délre fekvő Umánba, és csak egyszer, 2020-ban maradt le a zarándoklatról, amikor a COVID-járvány miatt leállt a nemzetközi utazás.

Abban az évben még megpróbált bejutni Ukrajnába, és „nyolc különböző országból próbálkozott” – kuncogott, és ragaszkodott hozzá, hogy idén eljut Umánba a szeptember 25-én kezdődő ünnepre.

Az utazók többsége Bursteinhez hasonlóan a haredi zsidóság breszlovi ágának tagjai, akik az 1810-ben elhunyt Nachman rabbi hűséges követői. .

Nachman volt annak az ultraortodox mozgalomnak az alapítója, amely az 1800-as évek elején telepedett le Umánban. Halála előtt azt kérte, hogy követői látogassák meg a sírját a zsidó ünnepek megünneplésére.

„Számunkra jó lenne, ha Londonban, Amszterdamban vagy akár Berlinben temetnék el. De ő úgy döntött, hogy ott lesz, és megkért minket, hogy minden évben jöjjünk el Ros Hásáná-ra, ezért el kell mennünk” – mondta az izraeli lapnak Burstein.

A zarándoklatot a Szovjetunió idején erősen elfojtották, és csak az 1991-es összeomlás után kezdtek tízezres nagyságrendűre duzzadni az éves látogatások.

„Mikor felnőttem gyakran imádkoztam Istenhez: kérlek, engedd meg, hogy egyszer elmehessek Nachman rabbi sírjához, csak egyszer” – mondta Burstein.

„Nagyon nehéz volt Észak-Koreába könnyebb volt elmenni. Olyan volt, mint a Holdra menni”.

Bár azt mondta, hogy még nem foglalta le a jegyét, Burstein azt tervezte, hogy még ezen a héten elutazik két fiával.

Jair Lapid miniszterelnök ebben a hónapban felszólította az állampolgárokat, hogy kerüljék el Umán városát, „életveszélyre” figyelmeztetve, és a múlt héten az izraeli ukrán nagykövetség is hasonló figyelmeztetést adott ki

Burstein azt mondta, hogy „megérti a miniszterelnök és az elnök kérését, hogy ne menjünk – ők felelősek az emberek biztonságáért”. De azzal érvelt, hogy tekintettel a hazájában gyakori biztonsági incidensekre, „ha Izraelből érkezik az ember, nem aggódik a veszély miatt”.

Az Ukrajna elleni orosz invázió kezdete óta törölték a közvetlen kijevi járatokat, mégis több ezer zarándok már útnak indult.

Egy jeruzsálemi haredi utazási iroda, aki a közösségen belüli megrovástól való félelmében kérte, hogy ne nevezzék meg nevét, azt mondta, hogy az Ukrajnával határos országokba tartó járatok nagyrészt elkeltek a hónap hátralévő részére.

A tel-avivi Ben Gurion repülőtéren a múlt héten a Moldovába és Romániába tartó járatok tele voltak Umanba tartó breszlovi haredikkel.

„Miért kellene aggódnunk? Ha hiszel Istenben, akkor nem félsz semmitől” – mondta Avraham Elbaz, miközben becsekkolt a moldovai fővárosba, Chisinauba tartó járatra.

2020 szeptemberében több ezer ultraortodox zsidó rekedt napokig Fehéroroszország és Ukrajna határai között, miután Kijev a COVID-járvány miatt megtagadta tőlük a belépést.

A járvány előtt évente több mint 50 ezer zarándok utazott Ros Hásáná idején – mondta Gilad Malach, az Izrael Demokrácia Intézet agytröszt Ultraortodoxok Izraelben programjának igazgatója. Becslései szerint idén 5000 és 10 000 zarándok között lehet, aki megkísérli az utazást.