Történelmi: Együtt táncoltak arabok és zsidók az emírségi rabbi esküvőjén

Zsidó esküvőt ünnepeltek Abu-Dzabiban. A pazar eseményen 1500 vendég vett részt, köztük az Emirátusok előkelőségei, prominens rabbik, családtagok és a bimbódzó helyi zsidó közösség tagjai – olvasható a zsido.com oldalán. 

Levi Duchman rabbi Lea Hadaddal kötött házassága az első ilyen nagyszabású zsidó esemény a térség modern kori történelmében.

A színes vendégseregben olyan sok nyelv keveredett, hogy végül a legtöbbek által beszélt angol használata mellett döntöttek a szervezők.

A másfél ezer ünneplő étellel-itallal való ellátásáról a Duchman rabbi által életre hívott kósersági igazolást kiadó szervezet gondoskodott. Duchman tevékenységének köszönhetően friss kóser húsban és importból származó borban sem volt hiány.

Mivel a kóser élelmiszerek viszonylag könnyen elérhetők, az izraeli turisták pedig szívesen fedezik fel a világnak e mindeddig zárt szegletét, sok szálloda kínál kóser catering-lehetőséget, illetve magánkézben levő kóser éttermek is szép számmal akadnak. A zsidó közösségi élet – hála Duchman rabbinak – virágzik. A zsidó közösség az Emirátusok előkelőségeinek erőteljes támogatását élvezi és egyre nyíltabban lehet a zsidó életet ünnepelni az Öböl-menti államokban.

ChabadUAE חב״ד אמירויות on Twitter: „אנחנו חוגגים הערב באבו-דאבי את שמחת החתונה של הרב לוי דוכמן ולאה חדד – החתונה היהודית הגדולה ביותר באיחוד האמירויות אי פעם! מזל טוב @RabbiUae 💕 pic.twitter.com/1rcbHd86w9 / Twitter”

אנחנו חוגגים הערב באבו-דאבי את שמחת החתונה של הרב לוי דוכמן ולאה חדד – החתונה היהודית הגדולה ביותר באיחוד האמירויות אי פעם! מזל טוב @RabbiUae 💕 pic.twitter.com/1rcbHd86w9

A menyasszony Menachem és Batcheva Hadad, brüsszeli Chábád-küldöttek lánya. Apai nagyszülei, Yeshua és Rachel Hadad évtizedeken át szolgáltak a Rebbe küldötteként Milánóban, a helyi szfárádi közösség vezetőiként. Yeshuát a Rebbe még 1961-ben, házasságkötése előtt küldte Milánóba.

„Chábád-küldöttek gyermekeként mindig nyitott otthonban nőttem fel. Folyton jöttek hozzánk emberek ételért, támogatásért. Ezt szeretném folytatni Abu-Dzabiban”

– mondta a menyasszony, aki Antwerpenben és Kanadában is tanult, mielőtt visszatért volna Brüsszelbe apja, a brüsszeli főrabbi segítőjeként.

A 29 éves vőlegény Sholom és Feige Duchman fia. Anyai nagyszülei, Bentzion és Golda Shemtov előbb a Szovjetunióban, majd az Egyesült Királyságban szolgáltak küldöttekként. Házasságkötésük idején olyan szegények voltak, hogy egyetlen hajlott fémkanál jelentette a zenekart az esküvőn, melyre nem sokkal azt követően került sor, hogy Bentzion Shemtov szabadlábra került Szibériában, négyévnyi kényszermunka után.

A vőlegény édesapja a Kolel Chábád vezetője. Erre a pozícióra maga a Rebbe nevezte ki a rabbit. A Kolel Chábádot a Chábád-mozgalom első rebbéje, az Álter Rebbe, Snéur Zálmán rabbi alapította 1788-ban, ez a Szentföld legrégebb óta működő jótékonysági szervezete.

Duchman rabbi tizenéves kora óta készült a küldötti feladatokra. Marokkóban szolgáló nővérét és sógorát segítve tanult meg arabul és 2014-ben költözött az Emirátusokba, ahol azóta rendkívül jó kapcsolati hálót és pezsgő zsidó életet épített ki, annak számos szükséges intézményével együtt. Újdonsült felesége nagy lelkesedéssel készül a kihívásokkal teli új életre.

Együtt ünnepli az Ábrahám-egyezményeket Izrael és az Egyesült Arab Emírségek

Az Egyesült Arab Emírségek külügyminisztere is megérkezett már Izraelbe.