Rabbik kifakadtak a transz-kérdésen: „a fantáziák nem változtatnak a valóságon”

Több mint egy tucat rabbi felszólított csütörtökön egy közép-izraeli vallási iskolát, hogy egy nyolcéves diákot helyezzen el egy csak női osztályterembe, szembeszegülve a gyerek szüleinek és az oktatási minisztériumnak a kívánságával – írja a Times of Israel. 

A gyermek, aki harmadik osztályba jár a Givat Shmuel város központjában található állami vallási iskolában, lánynak született, de szülei állítása szerint fiúként azonosítja magát. A vallásos iskolák negyedik osztálytól kezdve nemek szerint különítik el az osztályokat, és mind az iskola, mind az oktatási minisztérium támogatta, hogy a gyermek jövőre fiúkkal kerüljön egy osztályba.

Az állami vallási iskolákat irányító oktatási minisztériumi testületnek címzett levélben azonban 17 rabbi, köztük a nemzeti vallási közösség több vezető személyisége azzal érvelt, hogy „a fantáziák nem változtatják meg a valóságot”.

„A zsidó törvények nem ismerik el a mesterséges változásokat, és tiltják, hogy egy fiú lányként viselkedjen és öltözködjön, vagy egy lány fiúként.

A vallási iskola feladata, hogy fenntartsa [a zsidó törvényt] és annak megfelelően cselekedjen azzal, hogy a gyermeket jövőre csak lányosztályba küldi” – írták.

A levél szerint a diák nem fiú, hanem lány „akinek kiváltsága, hogy nővé és anyává váljon”.

A levelet számos prominens vallási személyiség írta alá, köztük Dov Lior rabbi, és Yaakov Ariel, a szomszédos Ramat Gan főrabbija.

Az Izraeli LMBTQ Egyenlőségért – Aguda nevű szervezet azzal vádolta a rabbikat, hogy a gyermeket és másokat is „olyan mentális károsodás veszélyének tette ki, amely akár életveszélyes is lehet, teljes ellentétben a szakmai és orvosi hatóságokkal Izraelben és világszerte”.

„Könyörgünk minden hatóságnak: hagyják békén a fiút” – közölte a csoport a 12-es csatorna szerint. „Az önök hatalmában áll megakadályozni a következő tragédiát”.

Az ügy szakadékot nyitott a szülők között Givat Shmuelben, egy Tel-Aviv melletti vallásos városban. Az izraeli televízió szerint az iskolában nyolc gyermek szülei sikertelenül próbálták gyerekeiket az ügy miatt más iskolába helyezni.

Roni Sassover, az áthelyezést kérő szülők ügyvédje azzal vádolta a fiú édesanyját, hogy kényszerítette a gyereket a neme megváltoztatására. Szerinte problematikus, hogy a gyerek anyja egy vallásos intézményre megpróbálja ráerőltetni a progresszív értékrendet, és szembe megy mindennel, amiben az iskola hisz, és amire a gyerekeket nevelni próbálja.

Ortodox zsidók sürgetik a melegházasságára vonatkozó új törvény elutasítását

Úgy vélik, hogy a törvény aláásná a hagyományos házasság történelmi és erkölcsi alapjait.