Meloni szerint Magyarország igenis „demokratikus”

Orbán Viktor miniszterelnök megnyerte a választásokat, ezért demokratikus vezetőnek számít – jelentette ki pénteken Giorgia Meloni, az olaszországi választások radikális jobboldali jelöltje, annak fényében, hogy az Európai Parlament állásfoglalása szerint Magyarország már nem tekinthető demokráciának.

A hét elején Strasbourgban az uniós törvényhozók elfogadtak egy jelentést, amelyben hangsúlyozták, hogy a magyar kormány aláássa az uniós értékeket, és „a választási autokrácia hibrid rendszerévé” vált – írja az Euractiv.

Ezzel azonban nem mindenki ért egyet.

„Orbán Viktor úgy nyerte meg a választásokat, többször is nagy fölénnyel, hogy mindenki más felsorakozott ellene: ez egy demokratikus rendszer”

– mondta Meloni a médiának a magyar miniszterelnök védelmében.

Hozzátette, hogy a keleti modellek azért mások, mert az 1990-es évekig „a szovjet iga alatt hagytuk őket”.

„Most pedig segítenünk kell nekik” – mondta az EURACTIV partnere, a Corriere della Sera szerint.

Az uniós törvényhozók elítélték, hogy a blokk úgymond nem szállt szembe Magyarországgal a jogállamiság és az értékek megsértése miatt, mondván, hogy az ország a „választási autokrácia hibrid rendszerévé” vált, és többé nem lehet demokráciaként definiálni.

„Ha megszavaznak egy Magyarország elleni dokumentumot, akkor azt a vádak részletezésével kell megtenniük, és ez nem történt meg”

– mondta Meloni a Radio1 „Radio Anch’io” című műsorában.

„Minden magyar pártot felháborított ez a dokumentum, még azokat is, akik Orbánnal szemben állnak. Ez tényleg diktatúra?” – tette fel a kérdést.

Meloni egy jobboldali koalíciót vezet Matteo Salvini Lega-jával és Silvio Berlusconi Forza Italiájával.

A felmérések szerint koalíciója az előrejelzések szerint győzni fog az Enrico Letta balközép vezető által vezetett baloldali koalícióval szemben.

EPA/CLAUDIO PERI

Tényleg Giorgia Meloni Európa legveszélyesebb nője?

A nemzetközi sajtó fasizmussal vádolja Melonit, aki hamarosan Olaszország miniszterelnöke lehet, és aki így nyilatkozott: „Ha fasiszta lennék megmondanám.”