Megtámadtak egy kipát viselő rabbit Németországban

Ilan Kirzon rabbi azt mondja, héberül beszélt telefonon, amikor egy muszlim ruhát viselő férfi szembeszállt vele, káromkodott, majd meglökte; a helyi rendőrség szerint az ügyben nyomozás folyik.

Ilan Kirzon, a Berlin közelében fekvő Potsdam zsidó közösségének rabbiját kedden megtámadta egy muszlim férfi, miután héberül beszélt telefonon – számolt be a Ynetnews.

Kirzon elmondta, hogy 13 éves fiával, Levivel az orvoshoz tartott, amikor megtámadták.

„Leszálltunk a vonatról – mondta a Ynetnek -, késésben voltunk, és sietnünk kellett, de nekem sürgősen telefonálnom kellett az izraeli nagykövetségre. Héberül beszéltem, és a ruházatom alapján könnyen felismerhették, hogy zsidó vagyok”.

„Egy férfi, aki muszlimnak tűnt, ezután odalépett hozzá, miközben zsidóellenesnek tűnő megjegyzéseket használva szidalmazta, és erővel meglökte”

– mondta Kirzon.

„Felemelte a kezét és megragadott. Hallottam, hogy azt mondta, hogy ‘Juden’, azt kiabálta, hogy ‘mocskos zsidó’ és egyebeket. Filmre akartam venni, de a fiam megállított, mert félt a további erőszakos cselekményektől. „

Kirzon feljelentést tett a helyi rendőrségen. „A környéken kamerák vannak, és remélem, hogy a férfit megtalálják. A fiam most fél, ami nagyon elszomorít” – mondta, hozzátéve, hogy nem ez volt az első antiszemita támadás, amit Németországban tapasztalt.

„Három évvel ezelőtt Berlinben sétáltam éjszaka, a zsinagógából hazafelé tartva, amikor három oroszul beszélő bevándorló, akik látszólag részegek voltak, szidalmazott engem. Úgy tettem, mintha nem érteném, és tovább sétáltam. Néha hallom a „szabad Palesztina” kiáltásokat, amikor Poznańon keresztül megyek”

– mondta.

„A feleségem aggódik, mert Berlinben élek és Poznańban dolgozom, és a zsinagógámban nincs biztonsági szolgálat” – mondta Kirzon. „Ez nagyon nehéz. Úgy érzem, hogy bárki odajöhet hozzád, megtámadhat, és megúszhatja. Az incidens két nappal ezelőtt történt, és egyelőre még nincs róla videófelvétel. Nem keresik a férfit” – mondta a rabbi.

Megbírságolták a zsidó aktivistát, amiért Izrael-barát ellentüntetést szervezett

Rebecca Seidler 67 éves izraeli zászlót lengető apósát földre lökték a palesztin-párti tüntetők. A német rendőrség mégis ellenük indított eljárást.