Golyóálló kampánybusszal járja Netanjahu Izraelt

Benjamin Netanjahu nyilvános beszédeinek repertoárjában gyakran szerepelnek extra kellékek. A drámai érzékéről híres volt miniszterelnök most egy új trükkel vág neki a kampánynak. Íme: a Bibibusz.

A bizarr golyóálló jármű részben pápamobil, részben filmes díszlet, és 100%-ban Netanjahu – írja a Times of Israel.

Miközben Izrael kevesebb mint négy év alatt ötödik alkalommal járul az urnákhoz, a veterán politikus a Bibibusszal igyekszik szenvedélyes támogatói tömegeket vonzani, és ismét a figyelem középpontjába állítani magát a megfáradt választók körében.

Kedden a déli Beersheba városában tartott nagygyűlésen Netanjahu mintegy 200 fős csoporthoz szólt egy bevásárlóközpont parkolójában. Korábbi pénzügyminisztere oldalán, egy átalakított áruszállító teherautó hátsó üléséről, egy pódiumról beszélt. Oldalfalát golyóálló üveggel helyettesítették.

Netanjahu valójában nem ül a járműben. Ehelyett az egy mobil színpadként szolgál, amelyet városról városra szállítva kampánymegjelenései hátteréül szolgál.

A kommentátorok különbözőképpen „akváriumkocsinak”, „Bibimobilnak” és „Bibibusznak” nevezték el – Netanjahu becenevét használva. A Likud „Bibiba” (héberül „Bibi jön”) néven népszerűsíti a mobil gyűléseket, és azt mondja, hogy a teherautó szükséges biztonsági óvintézkedés.

„Sajnos itt kell állnom” – mondta a tömegnek, kezével az őt az éljenző szurkolók tömegétől elválasztó üvegre koppintva, mielőtt ígéretet tett a megélhetési költségek és az infláció emelkedése elleni küzdelemre.

A Likud szerint a járművet és annak golyóálló üvegét azért használják, hogy megfeleljen a Shin Bet, az izraeli belbiztonsági ügynökség által előírt biztonsági intézkedéseknek.

Izraelben november 1-jén tartanak parlamenti választásokat, az ötödiket az elhúzódó politikai válság kezdete óta. A másik négyhez hasonlóan a közelgő voksolás is nagyrészt népszavazás lesz Netanjahu kormányzóképességéről, és még ha pártja a legtöbb szavazatot is kapja, ismét lehet, hogy nem sikerül tartós koalíciót alakítania.

Netanjahut, aki 2009-től tavalyig vezette az országot, három különböző ügyben is csalással, hűtlen kezeléssel és kenőpénz elfogadásával vádolják, és nagy visszhangot kiváltó pere már több mint két éve húzódik. Netanjahu tagadja, hogy bármi rosszat tett volna.

Netanjahu továbbra is az ország legnépszerűbb politikusa, és hívei igen kitartóak. A korrupciós vádak azonban mélyen megosztották az izraelieket, és tavaly 12 év után először üldözte el hivatalából egy nehézkes koalíció, amelyet nagyrészt a további vezetésével szembeni ellenállása egyesített.

A 73. életévét a jövő hónapban betöltő volt miniszterelnök továbbra is fáradhatatlanul kampányol.

A Likud egyik fő riválisa, a Nemzeti Egység Pártja egy Netanjahut gúnyoló videót tett közzé, amelyben az üveg mögött megjelenő Netanjahut egy olyan klippel állítja szembe, amelyen vezetője, Benny Gantz védelmi miniszter látható, amint támogatói tömeg veszi körül. Ben Caspit izraeli kolumnista és Netanjahu régi kritikusa „groteszknek” és „furcsa tévedésnek” nevezte a Bibibuszt.

A kritikák hatására a Likud egy kampányvideót tett közzé, amelyen a volt vezető drámaian kilép a teherautó fülkéjéből, és megtörli annak hatalmas üvegablakát.

„Egyetlen golyóálló üveg sem fogja elválasztani a szívemet a tiédtől” – mondja a videóban volt vezető.

Radikális jobboldali pártvezér tör előre Izraelben

A „balhés politikusként” ismert Itámár Ben Gvir pártja egyre erősödik, kérdés csak az, hogy el tud-e szipkázni szavazókat a Netanjahu ellenes blokktól.