Bloomberg: Németország három gázipari vállalat államosításáról tárgyal

Németország előrehaladott tárgyalásokat folytat az Uniper SE és két másik nagy gázimportőr átvételéről, ami az ügyet ismerő személyek szerint történelmi lépés lenne az energiapiac összeomlásának elkerülése érdekében – számolt be a Bloomberg. 

Az Uniper, a VNG AG és a Securing Energy for Europe GmbH, a korábbi Gazprom Germania GmbH állami tulajdonba vétele az amelyről tárgyalnak – tudta meg a gazdasági lap.

A megugró gázárak és Moszkva azon lépése, hogy megszorítsa az Európába irányuló szállítást, már számos kormányzati mentőcsomagot és mentőhitelt eredményezett.

Ezek az intézkedések azonban egyre inkább eltörpülnek a válság nagyságrendje mellett, és fennáll a veszélye annak, hogy a rendszerszintű energiaszolgáltatók erőteljesebb kormányzati támogatás nélkül összeomlanak.

Mivel az Oroszországból Németországba irányuló fő gázvezeték le van állítva az Uniper alternatív ellátást kell beszereznie, és vezérigazgatója szerint napi 100 millió eurós (100 millió dolláros) veszteséget termel.

A három vállalat Németország energetikai infrastruktúrájának központi pillére, a világ minden tájáról hoznak földgázt, amely az európai erőművek fűtésére, a gyárak működtetésére és az otthonok fűtésére szolgál.

Fizikai eszközeik segítenek az energia tárolásában és szállításában, míg kereskedőcsapataik évente több milliárd euró értékben vásárolnak és adnak el szerződéseket, hogy a kontinens gazdasága talpon maradjon és a társadalmak stabilak maradjanak.

Az államosítási tervekről Robert Habeck német gazdasági miniszter így nyilatkozott: „A dolgok összetettek, nagyon alaposan átgondoljuk őket”.

Osztrák közgazdász: Németország nemzeti öngyilkosságot követ el

Egy ökológia-mániától szenvedő elit feláldozta az energia- és élelmiszerbiztonságot a kílmavédelem oltárán – írja Ralph Schoellhammer a Spiked oldalán.