Izrael fontos kéréssel fordult Katarhoz, Doha kerek perec visszautasította

15 ezer izraelinek van jegye a világ legnagyobb futballeseményére.

Katar elutasította Izrael kérését, hogy ideiglenes konzulátust nyisson az öböl menti államban, hogy segítse a közelgő FIFA-világbajnokságra Dohába utazó izraelieket.

Jeruzsálem júniusban jelentette be, hogy megállapodást kötött a labdarúgó-világszövetséggel, a FIFA-val, amely lehetővé tenné az izraeli szurkolók számára, hogy Katarba utazzanak a november 20. és december 18. között megrendezendő világbajnokságra.

A két országnak nincsenek hivatalos diplomáciai kapcsolatai, és az izraeli állampolgárok rendes körülmények között csak külföldi útlevéllel léphetnek be Katarba. A FIFA-val kötött megállapodás értelmében az izraeliek izraeli útlevéllel utazhatnak Katarba, miután előbb

jegyet vásároltak a világbajnokságra, majd online igényeltek egy szurkolói igazolványt, amely biztosítja számukra a beutazást és lehetővé teszi a szállásfoglalásukat.

Magas rangú izraeli tisztviselők nemrégiben Katarba látogattak, hogy a labdarúgó-torna különböző aspektusainak koordinálásáról tárgyaljanak. Doha állítólag arra kérte Izraelt, hogy tegye lehetővé a palesztinok számára, hogy Katarba utazzanak a tornára.

Korábban arról számoltak be, hogy erőfeszítéseket tesznek az Izraelből Dohába induló közvetlen repülőjáratok megkönnyítésére, de ezek előrehaladásáról nem érkeztek friss hírek. Ha nincsenek közvetlen járatok, a palesztinoknak továbbra is lehetőségük van arra, hogy Ammánon keresztül repüljenek Katarba, de előbb tranzitengedélyt kell szerezniük, amely lehetővé teszi számukra, hogy a Palesztin Hatóság területét a Ciszjordánia és Jordánia közötti Allenby-hídon keresztül hagyják el – magyarázta az i24News.

A katari foci-vb hivatalos honlapja szerint nem létezik Izrael, csak Palesztina

Hiába keresik hazájukat a labdarúgó-világbajnokság egyik hivatalos honlapján az izraeli drukkerek. Többen magyarázatot követelnek a FIFA-tól.