Több, mint száz terroristával végeztek Szomáliában

Az al-Shabaab terrorszervezet több mint száz harcosát ölték meg Szomáliában a kormányerők és az őket támogató helyi milíciák – adta hírül hétfőn a szomáliai kormány.

A fegyveres csoport elleni vasárnapi harcokba a helyi Ma’awisley milícia is bekapcsolódott. A hadműveletek során több mint 20 falut is felszabadítottak az ország dél-nyugati részén található tartományokban.

A beszámoló szerint „a terrorcsoport erődként és bázisként használta a településeket öngyilkos merénylők kiküldésére és robbantásos merényletek elkövetésére”.

Az al-Shabaab fegyveresei a helyi lakossággal szemben is erőszakos cselekményeket követtek el; embereket fosztottak ki és raboltak el, vagyontárgyakat rongáltak meg.

A Szomáliai Nemzeti Hadsereg (SNA) és a vele szövetséges helyi milícia jelenleg elsősorban az ország középső részén fekvő Hiran régióban próbálja nagy nyomás alá helyezni és felszámolni a központi kormány megdöntésére készülő al-Shabaab erőit.

A terrorcsoport több mint egy évtizede jelent folyamatos fenyegetést a szomáliai lakosságra: bár 2011-ben sikerült kiszorítani az ország fővárosából, Mogadishuból, azóta is rendszeresen követ el támadásokat kormányzati épületek, szállodák és közintézmények ellen.

A szomáliai hadsereg az al-Shabaab terrorszervezet kéttucatnyi harcosával végzett

Szomáliai katonák az al-Shabaab nevű helyi dzsihadista szervezet huszonnégy harcosával végeztek.