Reuters: Putyin a háború elején visszautasított egy béketervet

Vlagyimir Putyin ukrajnai főmegbízottja a háború kezdetekor közölte az orosz vezetővel, hogy ideiglenes megállapodást kötött Kijevvel, amely kielégítené Oroszország azon követelését, hogy Ukrajna maradjon ki a NATO-ból, de Putyin elutasította ezt, és folytatta a katonai hadjáratot – állítja három, az orosz vezetéshez közel álló személy.

Az ukrán származású küldött, Dmitrij Kozak azt mondta Putyinnak, hogy szerinte az általa kialkudott megállapodás megszüntette annak szükségességét, hogy Oroszországnak Ukrajna nagyszabású megszállását kelljen folytatnia – állítják ezek a források.

A Reuters értesüléseiről kérdezve Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt mondta:

„Ennek egyáltalán nincs köze a valósághoz. Soha nem történt ilyesmi. Ez abszolút téves információ”.

A három forrás közül kettő azt mondta, hogy az alku véglegesítésére irányuló nyomás közvetlenül Oroszország február 24-i inváziója után jelentkezett. Kozak napokon belül úgy vélte, hogy Ukrajna beleegyezett az Oroszország által kért főbb feltételekbe, és azt javasolta Putyinnak, hogy írja alá a megállapodást – mondták a források.

„Február 24-e után Kozak szabad kezet kapott: zöld utat adtak neki, ő pedig megkötötte az üzletet. Visszahozta, és azt mondták neki, hogy takarodjon el. Mindent töröltek. Putyin egyszerűen menet közben változtatta meg a tervet”

– mondta az egyik, az orosz vezetéshez közel álló forrás.

Még ha Putyin bele is egyezett volna Kozak tervébe, bizonytalan, hogy a háború véget ért volna-e. A Reuters nem tudta függetlenül ellenőrizni, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vagy kormányának magas rangú tisztviselői elkötelezték volna magukat az alku mellett.

A 63 éves Kozak Putyin hűséges hadnagya, amióta az 1990-es években együtt dolgozott vele a szentpétervári polgármesteri hivatalban. Kozak is jelen volt, amikor három nappal az invázió előtt Putyin a Kreml Jekatyerinszkij termében összegyűjtötte katonai és biztonsági főnökeit és kulcsfontosságú segítőit az orosz Biztonsági Tanács ülésére.

Igor Girkin: A kezdeményezésért folytatott csatát az ellenség már megnyerte

Az oroszbarát szakadárok egykori parancsnoka elmondta azt is, hogy Oroszországnak mire kell most sürgősen összpontosítania.