Afganisztán emberi jogi helyzete miatt aggódik az ENSZ

Afganisztán a tálib vezetés alatt „folyamatosan halad a tekintélyelvűség felé” az emberi jogi helyzet romlása miatt, a nők és lányok „megdöbbentő elnyomásnak” vannak kitéve – jelentette ki az ENSZ afganisztáni emberi jogi helyzetéért felelős különleges jelentéstevője hétfőn.

Richard Bennett radikális változásokat sürgetett a közép-ázsiai országban.

„A nők és lányok jogainak súlyos korlátozása, a kritikus ellenzékiek elleni megtorlások, valamint a szólásszabadság korlátozása a tálib vezetés részéről az országot folyamatosan az autoritarianizmus mélysége felé hajtja”

– fejtette ki az ENSZ szakembere az Emberi Jogi Tanács (EJT) ülésén.

Ilze Brands Kehris, az emberi jogokért felelős ENSZ-főtitkár-helyettes az EJT meghallgatásán hangsúlyozta: mintegy 850 ezer afganisztáni lány esett ki az iskolarendszerből, és a gyermekházasság és a szexuális kizsákmányolás veszélye fenyegeti őket.

A legtöbb afganisztáni leánygimnáziumot a tálib vezetés 2021 augusztusi hatalomra kerülése óta mára végleg bezárta, miután a kabuli vezetés váratlanul visszavonta korábbi ígéretét, hogy idén márciusban újranyitja őket.

A radikális iszlamista tálib kormány, amelyet a világ legtöbb országa hivatalosan nem ismer el, bejelentette: az afganisztáni leányiskolák mindaddig zárva maradnak, amíg nem sikerül az iszlám törvényekkel összeegyeztethető új tervet elfogadni, amely alapján újranyithatnak.

Brands Kehris aggodalmának adott hangot az afgán nők ügyvédhez való jogának korlátozása miatt is, amelynek különösen az afganisztáni nemi erőszakkal kapcsolatos esetekben van nagy jelentősége.

„A nők sehova sem fordulhatnak jogorvoslatért a mai Afganisztánban”

– hangsúlyozta az ENSZ lett származású emberi jogi főtitkár-helyettese.

Az afganisztáni emberi jogi jogsértések nyomon követését lehetővé tevő posztot a genfi székhelyű EJT majdnem egy évvel ezelőtt hozta létre.

A jelentéstevővel egy időben az ENSZ afganisztáni missziója a tálib hatóságokat vádolta meg afgán női alkalmazottai zaklatásával, és hétfői nyilatkozatában a helyi tisztviselőket arra szólította fel, hogy tartsák tiszteletben az összes alkalmazottat.

„Az afgán ENSZ női munkatársainak zaklatása a de facto hatóságok részéről egyre gyakoribbá válik”

– áll a közleményben, amely az ország tálib vezetőire utal.

A közelmúltban három, az ENSZ-nek dolgozó afgán nőt rövid időre őrizetbe vettek és kihallgattak „a hatóságok fegyveres biztonsági ügynökei” – derült ki a közleményből.

Az ENSZ felszólította a helyi hatalmi szerveket, azonnal vessenek véget az afgán női alkalmazottak megfélemlítésének és zaklatásának, és emlékeztetett arra, hogy a nemzetközi jog értelmében kötelesek garantálni az Afganisztánban tevékenykedő ENSZ-személyzet biztonságát.

A tálibok hétfőn késő este kiadott közleményükben tagadták, hogy a helyi hatóságok „fogva tartották” volna az ENSZ bármely alkalmazottját.

A közlemény hozzátette, hogy Kandahár tartomány déli részén a hatóságok megállítottak egy csoport nőt, de amikor kiderült, hogy ENSZ-alkalmazottak, abbahagyták a kihallgatásukat.