Kínos: Biden egy repülőn utazhat Trumppal a királynő temetésére

A II. Erzsébet királynő temetésére Angliába utazó államfőknek tilos lesz magánrepülőgépen és helikopteren utazniuk – derül ki a kiszivárgott iránymutatásból – írja a Telegraph.

A Politico által látott külügyminisztériumi útmutató szerint a külföldi méltóságokat és házastársaikat arra kérték, hogy kereskedelmi járatokon utazzanak Nagy-Britanniába.

Az iránymutatás szerint csak államfőket és partnereiket hívják meg a szertartásra. Az nem világos, hogy a korábbi államfők kapnak-e meghívást.

A tengerentúli nagykövetségeknek szombaton késő este elküldött dokumentumban a tárca azt írta, hogy „sajnálatosnak tartja, hogy az állami gyászszertartáson és a kapcsolódó rendezvényeken a korlátozott hely miatt a fő vendég családjának, személyzetének vagy kíséretének más tagjai nem vehetnek részt”.

A dokumentum állítólag arra figyelmezteti a vezetőket, hogy korlátozásokat vezethetnek be a szolgálati autók használatára vonatkozóan.

A bejelentett tervek azt követően merültek fel, hogy a CNN arról számolt be, hogy Joe Biden dilemma előtt áll, hogy meghívja-e Donald Trumpot a temetésre.

A csatorna szerint Trump részvétele utódja kezében volt.

Biden számára problémás lenne a logisztika, ha el kellene döntenie, hogy Trump csatlakozik-e hozzá az Air Force One-on az Atlanti-óceánon való átkeléshez, tekintettel arra, hogy elődje még mindig nem hajlandó elfogadni a 2020-as választások eredményét. Ráadásul nemrég Biden nemrég „veszélyesnek” titulálta Trumpot és szavazóit az amerikai demokráciára.

Jeff Lord, aki Ronald Reagan Fehér Házának politikai igazgatóhelyettese volt, azt mondta, hogy: „Mindenkinek össze kellene jönnie, hogy lerója tiszteletét” – mondta Lord.

„Joe Biden győzelme lenne, ha megkérné a korábbi elnököket, Trumpot is beleértve, hogy menjenek el”.

Trump úr bőséges tisztelettel adózott II. Erzsébet királynő halála után.

„Életem egyik legkülönlegesebb megtiszteltetése volt, hogy időt tölthettem Őfelségével” – mondta.

A végső döntés Biden kezében van, aki vasárnap újabb tisztelgéssel adózott a királynő előtt, amikor az Egyesült Államokat ért szeptember 11-i terrortámadások áldozataira emlékezett.

Felidézte a királynő üzenetét, miközben Amerika közel 3000 ember halálát gyászolta. „A gyász az ár, amit a szeretetért fizetünk” – mondta akkor.

George W. Bush és Bill Clinton is részt vett II. János Pál pápa temetésén 2005 áprilisában.

Barack Obama meghívta Busht, Clintont és Jimmy Cartert, hogy kísérjék el Nelson Mandela temetésére 2013 decemberében.

Az utolsó királynő

96 éves korában elhunyt II. Erzsébet brit uralkodó. Ő volt az utolsó igazi királynő Európában.