II. Erzsébet jó kapcsolatot ápolt zsidó alattvalóival

„Az a tisztelet, amit minden más vallás felé mutatott, gazdagította az életünket” – mondta a királynő 90. születésnapján az általa lovaggá ütött néhai brit főrabbi, Lord Jonathan Sacks.

Bár családjának egyes tagjai a nácikkal szimpatizáltak, anyósa, Battenberg hercegnője a saját otthonában bújtatott zsidókat a nácik által megszállt Athénban. Alice Viktória királynő dédunokája volt és egy görög herceghez ment feleségül, így találta őt a világháború Athénban. Noha három gyermeke Hitler lelkes híve lett, fia, Fülöp, II. Erzsébet későbbi férje anyja útját járta. Alice hercegnő a „világ igazai” közé került a Jád Vásem Múzeumban – olvasható a zsido.com összeállításában.

Köztudott, hogy a királyi család fiait évszázadok óta körülmetélik. Károly herceg születése után Erzsébet királynő egy ortodox zsidó mohelt, vagyis körülmetélőt hívott. Jacob Snowman rabbi (1871-1959) igen jó nevű szakember volt Londonban és azt mondják, hogy a királynő annak idején nagyon meg volt elégedve a tehetségével. A dolog egyébként nem új keletű, Viktória királynő is mohelt hívatott fiai körülmetéléséhez.

Az angliai zsinagógákban évtizedek óta minden szombaton elhangzott a királynőért mondott ima. „Őrizd meg és védd meg a királynőt minden bajtól és szomorúságtól” – imádkoztak minden nagy-britanniai zsinagógában évtizedeken át. Arra is kérték Istent, hogy „helyezd szívébe és tanácsadói szívébe a bölcsesség szikráját”.

A közösség rendkívül lojális a monarchiához és szinte nem tartottak zsidó esküvőt Angliában anélkül, hogy valaki el ne mondott volna egy pohárköszöntőt a királynőre. Az uralkodóért való imádkozás szokása egyébként a Tánáchból, közelebbről Jirmejáhu (Jeremiás) próféta könyvéből ered:

És keressétek azon város békéjét, ahova száműztelek benneteket és imádkozzatok érte az Örökkévalóhoz; mert az ő békéjében lesz számotokra is béke. (Jirmeja 29:7)

Nemcsak a zsidók szerették az uralkodót, II. Erzsébet is jó kapcsolatot ápolt zsidó alattvalóival. Hosszú uralkodásának ideje négy főrabbi tevékenységén is átívelt. A jelenlegi főrabbi, Ephraim Mirvis külön imát szerkesztett a királynő uralkodásának hetvenéves évfordulójára, melyet Angliában és a Nemzetközösség egész területén fel kellett olvasni.

Teljes cikk. 

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Az utolsó királynő

96 éves korában elhunyt II. Erzsébet brit uralkodó. Ő volt az utolsó igazi királynő Európában.