Oroszországi Chábád rabbik a vérontás befejezését sürgették

Oroszország hat hónappal ezelőtti ukrajnai inváziója óta első ízben gyűlt össze több tucat oroszországi rabbi egy rendkívüli találkozóra, amely azzal a kéréssel zárult, hogy érjen véget a vérontás – írja a JTA.

A kétnapos moszkvai összejövetelen több mint 75 Chábádhoz kötődő rabbi Oroszország minden részéből nyilatkozatot adott ki, amelyben ez állt:

„Imádkozunk, hogy ne folyjon több vér, és felszólítjuk a jó lelkiismeretű embereket mindenütt, hogy segítsenek a rászorulóknak, köztük a menekülteknek, és vessenek véget a szenvedésnek”.

A nyilatkozat nem használja a „háború” vagy „invázió” szavakat, amelyek Oroszországban jogi kockázatot hordozhatnak, ha a Vlagyimir Putyin orosz elnök által februárban kezdeményezett offenzívára alkalmazzák őket, és nem említi kifejezetten Ukrajnát sem. De könnyen értelmezhető a háború rosszallásaként egy olyan időszakban, amikor más államilag elismert papság, beleértve az orosz ortodox egyházat is, támogatta azt.

Az egyházfő, Kirill pátriárka spirituális és ideológiai okokkal indokolta az ukrajnai inváziót. „Metafizikai” harcnak nevezte a Nyugat ellen, és megáldotta a harcba induló orosz katonákat. Elutasította az ukrán nemzeti identitást is, mondván, hogy az ukránok valójában oroszok.

Ezzel szemben a Chábád rabbik nem csatlakoztak a pátriárkához és más papokhoz, akik szószékükről támogatták a háborút. Oroszország főrabbija, Berel Lazar és legfőbb helyettese mindketten a békére szólítottak fel, miközben kényes egyensúlyozásba kezdtek, amelynek célja, hogy az ország zsidóságának biztonságát és a zsidó élethez való hozzáférését fenntartsák.

A közös nyilatkozatban a rabbik azt írták:

„Együtt imádkozunk azért, hogy nagyon hamar beteljesedjen Ézsaiás próféciája, miszerint „nemzet nem emel kardot nemzet ellen, és nem tanulnak többé háborút”.

A Chábád a legfontosabb zsidó csoport mind Oroszországban, mind Ukrajnában. Ebben a két országban él a legnagyobb zsidó lakosság Kelet-Európában.

„A vallási vezetők legfőbb feladata, hogy mindig a közösségeikkel legyenek” – mondta Lazar főrabbi a többi rabbi előtt tartott beszédében. „Egy rabbinak mindig a zsidóival kell lennie, még a legnehezebb időkben is”.

Mi marad az ukrajnai zsidó közösségből?

A JTA riportja igyekszik számba venni a jelentősebb ukrajnai zsidó közösségek jelenét és jövőjét.