Még az oroszokat is meglepte az ukrán ellentámadás sikere keleten

Az ukrán erők szeptember 1-je óta közel 1000 négyzetkilométernyi területet foglaltak vissza keleten és délen.

Olekszij Gromov ukrán dandártábornok közölte, hogy az ukrán erők 50 kilométerre előrenyomultak az orosz vonalak mögé, és több mint 20 falut foglaltak vissza Harkiv megyében.

Az orosz médiában immár harmadik napja jelennek meg szórványosan hírek arról, hogy az ukrán hadsereg a mikolajivi-Krivij Rih-i (az ukrán jelentésekben herszoninak nevezett) déli irány mellett Harkiv környékén, északon is ellentámadást indított és hogy a térségben súlyos harcok folynak. A hivatalos orosz hadijelentések azonban az ottani összecsapásokról nem tettek említést a Harkiv megyei ukrán katonai célpontokra mért csapásokon felül.

Alekszej Leonkov orosz katonai szakértő csütörtökön a Vesztyi FM állami rádióadón nyilatkozva „aggasztónak” nevezte a Harkiv megye Izjumi járásában lévő Balaklijánál kialakult helyzetet.

Leonkov azt mondta, hogy egyes információk szerint az ukránok a Nyugat-Ukrajna és Kijev védelmére megkímélt tartalékaikat vetették be, hogy sikereket tudjanak felmutatni Ukrajnát támogató országok védelmi tárcavezetőinek csütörtöki ramsteini tanácskozásán.

A szakértő szerint Herszon közelében a tartalékok bevetése kudarccal zárult, ám Izjum-Balaklija irányban ezzel kétnapos taktikai sikert arattak.

A bizonyítékok alapján a Balaklijából való orosz kivonulásról szóló hírek kezdenek megerősítést nyerni. Az ukrán hadsereg katonái felhúzták az ukrán zászlót a városi közigazgatás épülete és a város központi parkja fölé.

Defense of Ukraine on Twitter: „.@ZelenskyyUa ⚡Today, Ukrainian service members have liberated the town of Balakliya, Kharkiv region. pic.twitter.com/XclzDAP3LB / Twitter”

@ZelenskyyUa ⚡Today, Ukrainian service members have liberated the town of Balakliya, Kharkiv region. pic.twitter.com/XclzDAP3LB

A jelentések szerint a város külterületén még folynak a harcok.

A csecsen Akhmat ezred parancsnoka, Apti Alaudinov szerint azonban csupán „taktikai visszavonulásról van szó”.

„Ami ma történik, az tervszerűen történt.

Ez egy taktikai trükk, amely segít nekünk abban, hogy minden erejüket és eszközüket arra a területre csaljuk, ahol számunkra kényelmes, hogy harcoljunk velük”

– mondta

„Ha valaki azt hiszi, hogy az Orosz Föderáció vezetése, a védelmi minisztérium vezetése nem tudta, hogy az ellenség erőket von össze, akkor ezek az emberek semmit sem értenek sem a politikához, sem a katonai ügyekhez”

– tette hozzá.

ISW on Twitter: „NEW: #Ukrainian successes on the #Kharkiv City-#Izyum line are creating fissures within the #Russian information space and eroding confidence in Russian command to a degree not seen since a failed Russian river crossing in mid-May.w/ @criticalthreats:https://t.co/fXtMbmvRTH pic.twitter.com/lULiLsDGOO / Twitter”

NEW: #Ukrainian successes on the #Kharkiv City-#Izyum line are creating fissures within the #Russian information space and eroding confidence in Russian command to a degree not seen since a failed Russian river crossing in mid-May.w/ @criticalthreats:https://t.co/fXtMbmvRTH pic.twitter.com/lULiLsDGOO

Több orosz katonai blogger a helyi katonai vezetést okolja a kialakult helyzetért.

Nyugati katonai elemzők úgy vélik, hogy Oroszország más területeken is kiszolgáltatottá válhatott, amikor a déli herszoni front megerősítésére küldte a katonái egy jelentős részét.

Kiderült: Oroszország már több mint 1000 harckocsit veszített a háborúban

Az ukrán és orosz veszteségeket nyílt hozzáférésű információk alapján, fényképekkel listázó Oryx szakblog szerint.