Orbán: Nem lesz elég energia Európában

A háború és a szankciók miatt attól kell tartani, hogy nem lesz elég energia Európában – mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Budapesten.

A Bosch Budapest Innovációs Kampusz átadásán tartott beszédében a kormányfő kiemelte: jelenleg 11 ezer szankció van érvényben Oroszországgal szemben, de a háború zajlik, az oroszok meggyengítésére tett kísérletek nem jártak sikerrel.

„Ezzel szemben Európát térdre kényszerítheti a szankciók okozta brutális infláció és energiahiány”

– mutatott rá.

Úgy fogalmazott, nem tudja, meddig csinálják ezt a szankciós politikát Brüsszelben, de a baj csak egyre nő.

Orbán azt is elmondta, hogy „nálunk nem lesz energiahiány és ez nem jóslat, hanem ténybejelentés: Magyarországon lesz gáz és lesz elég villany is, vagyis energiahiány miatt nem kell leállítani és bezárni egyetlen gyárat sem. Lesz elég energia mindenkinek, és aki itt befektetni, termelni akar, az ide jöhet és befektethet”.

„A helyzet úgy áll, hogy Európa kifogyott az energiából, ami van, azt máshonnan kell idehozni és az energia, amely ideérkezik, drága.

Ennek ellenére harcot kell vívni a fundamentalista zöldekkel és a geopolitikai játszmákba bonyolódó bürokratákkal, meg kell őket győzni, hogy különböző energiaforrásokat ne zárjanak ki a lehetségesek közül”

– magyarázta.

„A legrosszabb még hátravan” – zavargások jöhetnek világszerte

Borúlátó elemzést adott ki a következő hat hónapra vonatkozóan a Verisk kockázati tanácsadó és hírszerző cég.