Tablettával aktiválnák az immunrendszert a rák leküzdésére

Az immunterápia – az immunrendszer aktiválása a rák elleni küzdelemben – az egyik legjelentősebb kutatási irány és fejlesztés a daganatos betegségek kezelésében – írja a zsido.com.

Ez még mindig nem jelent gyógymódot, de a tudósok azon dolgoznak, hogy javítsák a terápia hatékonyságát.

Izraeli és portugál kutatók nemrégiben elért áttörése eredményeként a rák elleni immunterápia tabletta formájában is elérhető lehet, így nem igényel kórházi tartózkodást vagy intravénás kezelést, kevésbé költséges, és más előnyökkel is jár.

A Tel Aviv-i Egyetem és a Lisszaboni Egyetem kutatói egy olyan szintetikus molekulát fejlesztettek ki, amely még a legfejlettebb immunterápiás antitesteknél is nagyságrendekkel kisebb. A kis méret lehetővé teszi, hogy a molekula behatoljon a tumorok nehezebben hozzáférhető területeire. Ráadásul a hagyományos immunterápiás antitestekkel ellentétben, amelyek nehezen viselik el a bélrendszer durva savasságát, az új molekulákat kifejezetten úgy tervezték, hogy ellenállóak legyenek ebben a környezetben.

A kis szintetikus molekulákat sokkal olcsóbb lenne nagy mennyiségben előállítani, mint a mai biológiai alapú gyógyszereket, ez lehetővé tenné, hogy sokkal több ember számára legyen elérhető. A csapat egyelőre csak laboratóriumi körülmények között tesztelt, a humán kipróbálás még előttük van.

Hasnyálmirigyrák: izraeli áttörés

A kutatás az egyetem közleménye szerint nagy potenciállal rendelkezik a rák agresszív fajtái elleni új terápiák kifejlesztéséhez.